Lehtikuva/Javier Soriano

Kesällä järjestettävät uudet vaalit näyttävät yhä todennäköisimmältä vaihtoehdolta tuoreesta sopimuksesta huolimatta.

Espanjan sosiaalidemokraattinen PSOE-puolue (sosialistit) allekirjoitti keskiviikkona keskustalaisen Ciudadanos-puolueen kanssa sopimuksen hallituksen muodostamisesta.

Sosialistit olivat aikaisemmin neuvotelleet vasemmistolaisen Podemosin kanssa, mutta tiistaina PSOE:n johtaja Pedro Sánchez ilmoitti puolueen tekevän sopimuksen Ciudadanosin kanssa.

PSOE:n ja Ciudadanosin yhteinen paikkamäärä on 130, joten ne jäävät vielä kauaksi enemmistöstä 350-paikkaisessa parlamentissa.

Ciudadanos ja Podemos karsastavat toisiaan.

Sánchez on pääministeriehdokkaana viikon kuluttua keskiviikkona järjestettävässä luottamuslauseäänestyksessä. Todennäköisimpänä pidetään, ettei hän saa tarvittavaa enemmistöä taakseen.

Tällöin lienee edessä uusien vaalien järjestäminen ensi kesänä, koska parlamentin suurin puolue, oikeistolainen Kansanpuolue (PP) on jo epäonnistunut koalition rakentamisessa.

ILMOITUS

Podemos on ilmoittanut, ettei se suostu sopimuksiin, joissa Ciudadanos on mukana. Ciudadanos taas torjuu ehdottomasti Podemosin vaatimukset tuloveron korottamisesta ja itsenäisyyskansanäänestyksen järjestämisestä Kataloniassa.

Hanke perustuslain uudistamisesta

PSOE:n ja Ciudadanosin sopimuksen ytimessä on viisikohtainen perustuslakiuudistus. Siinä mahdollistetaan korkeiden virkamiesten syyttäminen alioikeuksissa, luvataan poistaa poliittisuus oikeuslaitoksesta, helpottaa kansalaisaloitteiden tekoa, poistaa keskusvallan edustus aluehallinnossa sekä rajoittaa pääministerin toimikaudet kahteen.

Lisäksi kumppanukset lupaavat määrätä erityisveron kalliille kiinteistöille, uudistaa yritysveron sekä korottaa minimipalkkaa.

Vaikka PSOE ja Ciudadanos onnistuisivatkin muodostamaan hallituksen, PP pystyisi kaatamaan perustuslain muuttamisen senaatissa, jossa sillä on enemmistö.