Lehtikuva/Wojtek Radwanski

Lech Wałęsa on aikaisemmin vapautettu oikeudessa kaikista epäilyistä.

Puolan entisen presidentin Lech Wałęsan suhteet maan turvallisuuspoliisiin ovat jälleen pulpahtaneet julkisuuteen. Maan aikaisemman sisäministerin, kenraali Czesław Kiszczakin arkistosta on löytynyt Wałęsan allekirjoittama asiakirja, jossa tämä sitoutuu salaisen palvelun avustajaksi.

Wałęsa kiistää toimineensa salaisen poliisin apurina vuosina 1970–1976.

”En ole ollut yhteistoiminnassa turvallisuuspalvelun kanssa, en ole ottanut rahaa, mutta olen tehnyt yhden virheen”, Wałęsa kirjoitti viime perjantaina blogissaan. Hän ei mitenkään selventänyt, mitä hän tarkoittaa tekemällään virheellä.

Kaikkiaan Wałęsan toimintaa peitenimellä ”Bolek” koskevia asiakirjoja on 279 sivua. Niiden sisällöstä ei ole kerrottu julkisuudessa.

Wałęsa epäilee asiakirjoja väärennöksiksi. Hän vaatii, että kansainväliset asiantuntijat selvittävät niiden aitouden.

Arvelut Wałęsan yhteyksistä turvallisuuspoliisiin ovat velloneet julkisuudessa vuosikausia. Oikeusistuin vapautti hänet vuonna 2000 kaikista epäilyksistä. Wałęsa itse oli Solidaarisuus-ammattiliiton johtajana salaisen poliisin tiukassa seurannassa.

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1983 saanut Wałęsa on nykyisen nationalistis-konservatiivisen hallituksen ja sen tosiasiallisen johtajan Jarosław Kaczyńskin näkyvä vastustaja. Joulukuussa Wałęsa varoitti yhteiskunnallisen jännityksen voivan johtaa ”kansalaissotaan” Puolassa.