Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kiivailun synnytti uutinen suomalaisten työeläkeyhtiöiden sijoituksista veroparatiiseissa.

Perussuomalaisten ja sosialidemokraattien välille syttyi keskiviikkona sanasota siitä, kumpi suosii enemmän veroparatiiseja ja harmaata taloutta. Kimmokkeen kiivailulle antoi Yle uutisten tiistainen juttusiitä, että kuudella suurimmalla työeläkevakuuttajalla on sijoituksia verokeitaiden kautta yli 40 miljardilla eurolla. Suosituimmat kohteet ovat Caymansaaret ja Irlanti.

Rinteestä Heinäluomaan

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Leena Meri syytti SDP:n ruokkivan veroparatiisin elättejä.

– Valtion eläkerahastojen sijoituksista ovat omistajaohjauksen kautta vastanneet demareiden valtiovarainministerit Antti Rinne, Jutta Urpilainen sekä Eero Heinäluoma. Antti Rinne on ollut lisäksi vuosia mukana ay-yhdistysten sekä yksityisen eläkeyhtiöiden toiminnassa. Tahtipuikkoa hänen rinnallaan on heiluttanut puolueen vahva johtohahmo Eero Heinäluoma. He ovat olleet kaikki mukana pöydissä, joissa työntekijöiden eläkerahat on ohjattu veroparatiiseihin ja näin vältytty maksamasta verot Suomeen, Meri sivalsi.

– Näin demarit toimivat, kun pääsevät päättämään muiden rahoista, hän jatkoi.

Sipilällä ei avauksia

SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen vastasi vaatimalla perussuomalaisilta tekoja veronkierron ja harmaan talouden torjumisesta. Räsäsen mukaan Sipilän hallitukselta puuttuvat täysin konkreettiset avaukset siitä, miten viime vaalikaudella käynnistettyä harmaan talouden ja veronkierron vastaista toimintaa jatketaan.

ILMOITUS

− Perussuomalaiset on ollut hallituksessa mukana heikentämässä muun muassa harmaan talouden torjunnan resursseja. Perussuomalaiset olivat viime syksynä armahtamassa suomalaisia veropakolaisia ja hallintarekisterijupakassakin perussuomalaiset heräsivät vasta, kun oppositio ravisteli puolueen hereille hankkeen todellisista tarkoitusperistä, Räsänen rökitti.

Soinilta edes yksi teko?

SDP:n linjaa veronkierron ja harmaan talouden torjunnassa Räsänen piti selkeänä.

– Viime vaalikaudella SDP:n johdolla tiukennettiin yritysten korkovähennysoikeutta, laadittiin kansainvälisen veronkierron torjuntaohjelma ja käynnistettiin neuvottelut verosopimusten uudistamiseksi sekä Espanjan että Portugalin kanssa.

− Missä ovat nykyisen hallituksen, erityisesti perussuomalaisten aloitteet vastaavista toimista? Katseeni kääntyykin Timo Soiniin. Milloin Soini ryhtyy jatkamaan Jutta Urpilaisen käynnistämää kansainvälisen veronkierron vastaista työtä? Olisi hyvä, että Soinilta heltiäisi edes yksi konkreettinen teko, jolla hän osoittaisi olevansa suomalaisen työmiehen puolella veronkierron ja harmaan talouden vastaisessa taistelussa. Tämä kevät näyttää muuttuuko perussuomalaisten linja puheista tekoihin.