UP/Birgitta Suorsa

Puolet suomalaista on erittäin huolissaan työllisyystilanteesta, käy ilmi Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksesta. Järjestö muistuttaa, että kotimaisella kulutuksella voidaan lisätä työpaikkoja.

Kuinka monta uutta työpaikkaa saa, jos lisää kymmenellä eurolla kuukaudessa kotimaista kulutusta, Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan projektipäällikkö Merja Mantila?

– Jos jokainen suomalainen laittaisi kymmenen euroa lisää kotimaisiin elintarvikkeisiin, syntyisi 15 000 uutta vuosityöpaikkaa. Elintarviketeollisuus työllistää paljon ja sen raaka-aineet ovat kotimaisia. Kerrannaisvaikutus on suuri.

– Ostamalla kotimaisia tuotteita jokaiselle toimialalle voidaan saada lisää työpaikkoja.

Jos on käytössä toinenkin kymppi, mihin se kannattaisi kuluttaa?

ILMOITUS

– Silloin kannattaa ostaa kotimaisia palveluita, koska ne työllistävät paljon. Ja jos voi, kannattaa mennä suomalaiseen kauppaan sen ulkomaisen sijaan.

– Mikäli on remontin tarpeessa, kannattaa suosia kotimaista. Parhaina vuosina Suomessa rakennettiin 15 0000 omakotitaloa vuodessa, enää 5 000 – 6 000 omakotitaloa. Rakennustuoteteollisuudessa on hyvä suosia suomalaisia valintoja.

Mitä ostoskäyttäytymisessä voisi muuttaa?

– Ostoksen tekemiseen vaikuttavat monet seikat, ja kotimaisuus kannattaa pitää niistä yhtenä. Kun ostoskoriin ottaa tuotteita, voisi miettiä, löytyykö tuotteesta myös kotimaisia vaihtoehtoja eli mikä olisi se työllistävä vaihtoehto.

Kuinka hyvin Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja on purrut?

– Hyvin. Kun aloitimme 2014, niin 62 prosenttia sanoi ostavansa aina tai useimmiten kotimaisia elintarvikkeita. Nyt osuus on 73 prosenttia.

– Joulukuun kampanjamme Osta Suomeen työtä -päivä sai monet lupaamaan, että he ostavat vastaisuudessa enemmän suomalaisia tuotteita. Monet ostavat jo aina suomalaisia tuotteita, joten he eivät voi osuuttaan kasvattaa.