Lehtikuva/Martti Kainulainen

Hallitusohjelman mukaan korkeakouluopiskelijoiden opintotukimenoista leikataan 150 miljoonaa euroa.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan hallitus valmistelee uusia kovia leikkauksia opintotukeen. Tavoite on leikata kolmannes pois opintotuesta seuraavan viiden vuoden aikana. Tämä toteutetaan mahdollisesti poistamalla opintoraha kokonaan ja korvaamalla se pakkolainalla, hän kirjoittaa Facebookissa.

Taloustieteen professori Roope Uusitalon esitys opintotukiuudistukseksi jätetään Niinistön mukaan jo lähipäivinä.

Uusitalo kirjoittaa uusimmassa Ekonomi-lehdessäpintolainan merkityksen kasvavan tulevaisuudessa. Hallitus on päättänyt hallitusohjelmassaan leikata korkeakouluopiskelijoiden opintotukimenoista 150 miljoonaa euroa.

”Pitäisikö reputtaa kaikki?”

”Tämä on yli neljäsosa korkeakouluopiskelijoiden opintorahoihin nykyisin kuluvasta summasta. Opintorahamenojen leikkaaminen tarkoittaa sitä, että opintolainan suuruutta pitää vastaavasti kasvattaa”, toteaa lainan suosion vähäisyyttä harmitteleva Uusitalo.

”Opintolainan korko on pieni ja siihen saa automaattisesti valtiontakauksen. Normiajassa valmistuneet saavat 40 prosenttia omavastuuosuuden ylittävästä lainapääomasta anteeksi lainahyvityksenä. Mielessäni onkin käynyt, pitäisikö reputtaa ainakin kaikki kauppakorkean opiskelijat, jotka eivät näilläkään ehdoilla ymmärrä ottaa opintolainaa”, hän jatkaa.

ILMOITUS

Ville Niinistön mukaan opiskelijoista on tehty julkisessa keskustelussa laiskoja ja saamattomia, jotka ovat hitaita valmistumaan.

Linjaus kehysriihessä?

”Jos opintoraha poistetaan, johtaisi se varmasti koulutuksen periytyvyyden lisääntymiseen. Pienituloisista perheistä tulevat nuoret valitsisivat enemmän lyhyemmän keston koulutusta ja monet joutuisivat tekemään töitä yhä enemmän rahoittaakseen opintonsa”, Niinistö kirjoittaa.

Hän ennakoi, että hallitus tekee linjauksensa opintotuen tulevaisuudesta viimeistään huhtikuun alun kehysriihessä. ”Hallituksen suuret leikkaukset opintotuesta sekä Uusitalon mieltymys opintolainaan johtanevat esitykseen, jossa opintorahaa supistetaan merkittävästi tai poistetaan.”