Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vasemmistonuoret pelkää, että puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) päätös sallia Yhdysvaltain maa- ja ilmavoimien osallistuminen Suomessa järjestettäviin sotaharjoituksiin heikentää Suomen turvallisuustilannetta.

Järjestön mukaan hävittäjien ja miehistönkuljetusvaunujen päästäminen Suomeen on selkeä uhka liittoutumattomuuspolitiikalle. Pohjoismaat ovat pysyneet suurvaltaselkkausten ulkopuolella toisen maailmansodan jälkeen.

‒ Yhdysvaltain sotakoneiden tuominen tänne on Venäjälle selkeä viesti: yhdysvaltalaiset pitävät Suomea maaperänä, jolla voivat operoida Venäjän rajalla. Voimme vain kuvitella, miten Venäjän kutsuminen sotaharjoituksiin Suomeen tulkittaisiin Natoon kuuluvissa naapurimaissamme, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi sanoo.

Vasemmistonuorten mielestä parasta rauhan- ja puolustuspolitiikkaa on Suomen pitäminen erossa Yhdysvaltojen ja Venäjän kaltaisten suurvaltojen välisistä selkkauksista, joita on käynnissä tällä hetkellä sekä Ukrainassa että Syyriassa. Tarvitaan itsenäistä ja muiden Pohjoismaiden kanssa tehtävää puolustuspolitiikkaa, joka takaa rauhan ja mahdollistaa Suomen kaltaisten valtioiden toimimisen rauhansovittelijoina maailman selkkauksissa.

– Vasemmistonuoret kannattaa Suomen pitämistä idän ja lännen sotilasliittojen ulkopuolella. Yhdysvallat puolestaan pyrkii sitomaan Suomen osaksi Nato-yhteisöä, oli se meidän etumme mukaista tai ei. Puolustusministeri Niinistön toiminta on osa pitkään jatkunutta kehitystä, jossa Suomea viedään kohti Natoa ilman kansan suostumusta, Ahlakorpi sanoo tiedotteessa.