Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Omistajat saavat lähes neljä kertaa enemmän kuin verottaja.

Useimmat pörssiyhtiöt ovat julkaisseet tilinpäätöksensä. Verkkolehti Revalvaatio.org selvitti50 pörssiyhtiön osinkopolitiikan. Ennakkoarviot ennätyksellisestä osingonjaosta toteutuivat.

Revalvaation selvityksen kohteena olevat yhtiöt jakavat osinkoa yhteensä 11,8 miljardia euroa. Se on noin 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kaksi vuotta sitten osinkoja maksettiin hieman yli 10 miljardia.

Tuloveroja kyseiset yhtiöt maksoivat viime vuonna 3,3 miljardia euroa.

Muualla kansantaloudessa ei vastaavia kasvulukuja näy kuin korkeintaan työttömyydessä. Palkkoja korotettiin viimeksi 16 euroa kuukaudessa ja sosiaalietuuksia leikataan. Kansaneläkeindeksiin sidotut eläkkeet, työttömyyspäivärahat, vammaistuet ym. alenevat tänä vuonna 0,4 prosenttia.

Osingon korottajia 30

50 yhtiöstä 30 korottaa osinkoa, seitsemän alentaa ja 12 pitää osingon ennallaan. Finnair, Outokumpu ja SSAB/Rautaruukki eivät jaa osinkoa ollenkaan.

ILMOITUS

Revalvaation selvityksen mukaan Suomeen rekisteröidyistä yhtiöistä suurimmat osingot jakavat Nokia, Sampo ja Fortum.

Nokian osinko suunnilleen kolminkertaistuu viime vuoden 524 miljoonasta tämän vuoden 1 560 miljoonaan. Sammon osingonjako kasvaa noin 10 prosenttia ja on 1 205 miljoonaa euroa. Fortum jakaa 977 miljoonaa euroa, mikä on lähes kolminkertainen summa koko konsernin henkilöstökuluihin verrattuna, selvityksen tehnyt Albert Mäntynen huomauttaa.

”Monet yhtiöt ovat nykyisin naulanneet kiinni tietyn osingonjakopolitiikan. Esimerkiksi Wärtsilä ilmoittaa vuosikertomuksessaan, että tarkoitus on jakaa vähintään 50 prosenttia tuloksesta osinkoina. Osingonjakotavoite on nykyisin pörssiyhtiöissä hyvin keskeinen. Investointien saati työllisyyden suhteen vastaavia tavoitteita ei esitetä”, Mäntynen kirjoittaa.

Todellinen osinkopotti nousee vieläkin suuremmaksi, koska monet yhtiöt maksavat myöhemmin myös lisäosingon.