Yle Kuvapalvelu

Sopiiko nyrkkeily naisille? Ja eutanasia kaikille?

Kysymysten pariin vie Paul Haggisin käsikirjoittama ja Clint Eastwoodin ohjaama neljän Oscarin (paras elokuva, ohjaus, naispääosa, miessivuosa) draama Million Dollar Baby (2004).

Leffa on viihdyttävä, moni-ilmeinen ja -tasoinen yhdistelmä nyrkkeily- ja nenäliinafilmiä, helposti myös ristiriitaisia tuntemuksia herättävä elokuva: loppukäänteissä mennään varsin helppohintaisille nyyhketaajuuksille. Tuolloin Eastwood nostaa itsensä näyttämön kuninkaaksi turhan korkealla profiililla.

Nyrkkeilyfilminä leffassa on persoonallista särmää. Kiitos erityisesti tavan, jolla harjoitussali näyttäytyy ikään kuin omana valtakuntanaan. Salin mieleenpainuvimpia hahmoja on Anthony Mackien esittämä nuori hihhuli. Parhaiden nyrkkeilyfilmien (esim. Kuin raivo härkä, 1980) tapaan touhu kuvataan varsin raadolliseksi.

Nyrkkeilyllinen puoli ja ihmissuhteet nivoutuvat hyvin toisiinsa. Leffa kuvaa koruttoman kauniisti valmentajan, valmennettavan ja kaiken kokeneen ex-pugilistin keskinäisiä jännitteitä. Clintin ja Morgan Freemanin naljailu toisilleen tuo juttuun rentoa huumoria.

ILMOITUS

Freeman ja naispääosan Hilary Swank tekevät kunnon aplodit ansaitsevat roolityöt.

Tuhkimotarinamuunnelmana Swankin esittämän Maggien hahmo on oma lukunsa. Köyhistä oloista kotoisin oleva nuori tarjoilija uhkuu fyysistä yrittämisen intoa. Hahmo ja sen sosiaalinen taustoitus vakuuttavat aitoudellaan.

Million Dollar Baby. Yle Teema pe 19.2. klo 21.00.