Lehtikuva/Markku Ulander

Uusi sote-ehdotus on lausuntokierroksella. Ehdotuksessa itsehallintoalueiden toteuttaminen on hyvä asia, mutta siihen positiivinen anti jää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) kävi lokakuussa vasemmistoliiton kuntafoorumissa saarnaamassa, että sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio on uudistuksen tärkein asia. Sillä tavalla tehostetaan ja poistetaan päällekkäisyyksiä: ”Tietojen saanti helpottuu ja suuria säästöjä tehdään.”

Hän kritisoi myös kuntia, jotka ovat yksityistäneet palveluja, ja sanoi että integraatio tulee estämään yksityistämisiä.

Lopulta meillä on luultavasti korkeintaan 19 kuntaa.

Sanoin illalla kaverille, että Rehula kritisoi kuntia, jotka ovat yksityistäneet, sen takia että ne eivät pysy aikataulussa vaan vaikeuttavat yksityistämisen läpivientiä hosumalla.

Marraskuussa Rehula ja muut hallituskumppanit sopivat tekaistun kriisitunnelman kautta, että perusterveydenhuolto, sosiaalihuolto ja erikoissairaanhoito keskitetään itsehallintoalueille ja palvelut yksityistetään. Siinä nähtiin kuinka pitkälle ministerin vakuutukset kantoivat. Pahinta koko tässä sote-jupakassa ovat kaikki valehtelut, tutkimustulosten kieltämiset ja petkutukset.

ILMOITUS

Hallituskriisitempun keskusta tarvitsi nimenomaan Juha Sipilän, Anne Bernerin, Matti Vanhasen ja muiden keskustalaisten yksityistämispyrkimyksiä edistämään. Sipilä ja Rehula haluavat integraation, vaikka sen seurauksena kunnista viedään 60 prosenttia niiden toiminnasta. Se taas johtaa ajan myötä kuntien lakkauttamiseen ja lähidemokratian katoamiseen. Lopulta meillä on luultavasti korkeintaan 19 kuntaa.

Tämä on kova pala keskustan kentällä ja se oli viime hallituskaudella kuntakapinan varsinainen syy. Nämä herrat ja rouvat haluavat integraation, koska se edistää yksityistämistä.

Nyt sanotaan, että kilpailutetaan koko perusterveydenhuolto, mutta erikoissairaanhoitoa vain soveltuvin osin. Siis yhtäkkiä onkin suuri ero perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Perusterveydenhuolto jaetaan eri toimijoiden kesken, ja näin integraatiosta tulee valtava hajottaminen, josta syntyy kaikenlaisia uusia ongelmia.

Tietojärjestelmiä voidaan yhdistää, vaikka sosiaali- ja perusterveydenhuolto jäisivät kuntiin julkisina palveluina.