Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

”Koulukiusaamisen torjumisesta ei tingitä pisaraakaan.”

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) torjuu lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan epäilynsiitä, että hallitus säästää myös koululaisten turvallisuudesta.

Kurttilan mukaan hallitus on muuttamassa peruskoulujen ja lukioiden järjestyssäännöt vapaaehtoisiksi, poistamassa velvollisuuden laatia suunnitelma lasten suojaamiseksi peruskoulussa, lukiossa ja ammatillisessa oppilaitoksessa väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä helpottamassa lapsen koulusta erottamista.

Hallitus kertoi keskiviikkona suunnitelmista kuntien tehtävien vähentämiseksi. Grahn-Laasosen mukaan osana hallinnon ja byrokratian purkamista joidenkin koulumaailman suunnitelmien ja sääntöjen laatimisvelvoitteesta luovuttaisiin. Hän pitää suuntaa oikeana.

Paperityöhön liikaa aikaa

– Lisäksi päällekkäisiä velvoitteita vähennetään, mutta oppilaitosten pitää jatkossakin laatia suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä osana opiskeluhuoltosuunnitelmaa, opetus- ja kulttuuriministeri sanoo.

Grahn-Laasosen mukaan oppilaitosten ja opettajien tehtäväksi on vuosien varrella kasattu paljon hallinnollisia, osin myös päällekkäisiä tehtäviä ja suunnitelmien laatimista.

ILMOITUS

– Opettajat ovat esittäneet huolen, että kaikki tämä paperityöhön käytettävä aika on pois ajasta oppilaiden kanssa.

– Koulukiusaamisen ja syrjäytymisen torjumisesta, koulurauhasta, tasa-arvosta sekä yhdenvertaisuudesta ei tingitä pisaraakaan. Nämä tavoitteet ovat entistäkin vahvemmin sisällä syksyllä voimaan tulevissa uusissa opetussuunnitelmissa, ja niiden noudattaminen on kouluille velvoittavaa jatkossakin, kertoo Grahn-Laasonen.

Koulukiusaamisen torjuntaa tehostetaan

Hän sanoo aikuisen läsnäolon estävän kiusaamista ja järjestyshäiriöitä paremmin kuin yksikään suunnitelma.

– Kuntia ei kielletä tekemästä suunnitelmia, sääntöjä tai käyttämästä asiakirjoja johtamisen välineinä, jos ne ovat tarpeellisia, mutta kaikkia ei pakoteta samaan muottiin.

Grahn-Laasosen mukaan osana peruskoulu-uudistuksen kärkihanketta opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmistelussa työryhmän perustaminen koulukiusaamisen torjumisen tehostamiseksi.