Tällä vuosikymmenellä valmistuneet The Artist ja Lumikki vievät 1920-luvulle.

Viidellä Oscarilla (vuoden paras elokuva, ohjaus, miespääosa, musiikki, puvustus) palkittu The Artist (2011) on romanttinen draamakomedia, showbisnesdraama ja mykkäfilmi.

Ranskalaisen Michel Hazanaviciusin kirjoittama ja ohjaama leffa tavoittaa ihmeen aidosti Hollywoodin 1920-lukulaisen maailman niin teknisesti, näyttelijätyöskentelyllään kuin tarinallaankin. Pelin henkeen kuuluvat tietty naiivius ja sadunomaisuus.

Tapahtumien käynnistyessä miespäähenkilö (Jean Dujardin) on aikansa juhlituin filmitähti. Ovelle kolkuttavat jo äänielokuvan tuulet, uuden aikakauden tähdeksi on ehdolla nuori nainen (Bérénice Bejo).

The Artist lähestyy suurta murrosta suoremmin kuin aihetta myös käsittelevä musikaaliklassikko Laulavat sadepisarat (1952). Samalla tarina on nivottu laajempiin sosioekonomisiin yhteyksiin. Näin tapahtumissa on tärkeä osa vuoden 1929 pörssiromahduksella.

Hollywood-kuvio on paljolti lainaa usein filmatusta klassikosta Tähti on syntynyt (1937, 1954, 1976). Plagioinnista ei ole kysymys. The Artist tavoittaa oman äänensä persoonallisin sävyin, jotka sinetöityvät hienosti lopun ääninäytteissä.

ILMOITUS

Äänipuoli hoituu valtaosin Ludovic Bourcen musiikilla. Siinä on kaikuja alan mestarin Bernard Herrmannin tyylikkäistä tunnemaalailuista.

Lumikki härkätaistelun maailmassa

Fantasiadraamassa Lumikki (Blancanieves, 2012) tuttu satu on pantu radikaalisti ja näppärästi uusiin kuosiin ja viety 1920-luvun Sevillaan.

 Lumikki on tyylitelty versio Grimmin veljesten sadusta, 1920-luvun Andalusian härkätaistelupiireihin siirrettynä. Carmencitaa esittää Sofía Oria.


Lumikki on tyylitelty versio Grimmin veljesten sadusta, 1920-luvun Andalusian härkätaistelupiireihin siirrettynä. Carmencitaa esittää Sofía Oria.

The Artistille Pablo Bergerin kirjoittama ja ohjaama espanjalaisfilmi ei aivan pärjää, mutta on silti oivaltava tuttavuus tavassaan tuulettaa perinnettä. Tarina on siirretty härkätaistelun maailmaan, musiikkiraidalla kuullaan usein flamenco-kitaran soittoa.

Lumikki on yhtä kuin Carmen. Hänestä tulee aikuisena (Inma Cuesta) isänsä perinteen jatkaja. Lapsena Carmencita (Sofia Oria) saa kokea kovia ilkeän äitipuolen (erinomainen Maribel Verdu) takia.

Äitipuolen viehtymys kieli poskessa kuvattuihin sadomaso-leikkeihin autokuskin kanssa on sanoisiko espanjalaisesti virittynyt irtiotto suhteessa alkuperäissatuun. Lastenfilmiksi tätä Lumikkia ei todellakaan parane luokitella.

 

The Artist. Yle Teema la klo 21.00.

Lumikki. Yle Teema la klo 22.37. Yle Areena 30 päivää.