Lehtikuva/Lindsey Parnaby

Olen antanut itseni ymmärtää, että valveutuneet vakioveikkaajat ovat oppineet pelaamaan sanallisia vihjeitäni vastaan: ne tuppaavat osumaan melkoisen huonosti. Kahden viikon takainen vihjerivini noudatti tätä samaa kaavaa, mutta tavalla, jota tuskin kukaan olisi osannut ennakoida.

Liverpoolin ja Sunderlandin välinen ottelu ehti Anfieldilla edetä 77. peliminuutille asti Poolin turvallisessa 2–0-johdossa, kun alkoi tapahtua kummia. Noin kymmenentuhatta kotijoukkueen fania poistui katsomosta protestina suunnitelluille lipunhintojen korotuksille, punapaitojen peli meni aivan sekaisin ja Sunderland paukutti kaksi pöysää tasoittaen lopputuloksen. Se siitä varmasta ykkösestä.

Joukkopoistumisen ajankohta oli huolella valittu. Liverpool oli ilmoittanut nostavansa pääkatsomon lipun hinnan 59 punnasta peräti 77 puntaan, lähes sataan euroon. Ei ihme, että poolisteilla meni kuppi nurin.

Brittifutis on huiman suosittua kaikkialla maailmassa.

Futiksen paikan päällä seuraaminen on ollut Valioliigan kannattajille jo pitkään todella tyyristä, ja purnausta on kuulunut säännöllisin väliajoin eri joukkueiden faniryhmiltä. Lippujen hinnoissa on lisäksi huomattavia eroja: Arsenalin halvinkin kausikortti maksaa päälle tuhat puntaa, kun taas vakipaikan Manchester Cityn kotiluolaan saa halvimmillaan noin kolmellasadalla punnalla. Yksittäisten matsilippujen hintaerot eivät ole näin suuria, ja keskimäärin otteluun pääsee reilulla 30 punnalla eli noin neljälläkympillä.

Hinnat ovat silti kovia verrattuna vaikkapa toiseen jalkapallon mahtimaahan Saksaan. Bundesligan sarjapeliin pääsee melkein joukkueen kuin joukkueen kotimatsiin parillakympillä – toki liput ovatkin sitten kiven takana ja stadionit pullistelevat. Saksassa onkin Euroopan huippuliigoista vuodesta toiseen kovimmat katsojakeskiarvot.

ILMOITUS

Liverpoolin episodi herätti monet pohtimaan, kenelle jalkapallo oikeas-taan on tarkoitettu. Jalkapallofanien yhteistyöorganisaation Football Supporters’ Federationin puhemies Malcolm Clarke jyrähti BBC:n haastattelussa, että liian korkeat lippujen hinnat näkyvät pelien tunnelmassa ja kadottavat yhteyden paikalliseen yhteisöön. Hän on todennäköisesti jäljillä: brittifutis on huiman suosittua kaikkialla maailmassa ja huoli paikallisten fanien korvautumisesta varakkailla turisteilla on aivan aiheellinen.

Onneksi suuntaus on ollut kohti terveempää jo hyvän tovin. Monet seurat ovat joko laskeneet lipunhintoja tai pitäneet ne ennallaan viime vuosina. Myös ensi vuonna alkava rahakas televisiointisopimus Skyn kanssa takaa seuroille roimat lisätulot, mikä lisää paineita hintojen alentamiseen. Monet jalkapallovaikuttajat ovatkin avanneet sanaisen arkkunsa, ja esimerkiksi West Bromwich Albionin manageri Tony Pulis on ehdottanut 10 punnan lippuja vieraskannattajille.

Tällaisia avauksia toivoisi myös suomifutiksen kentille: halpuutetut vieraspeliliput saattaisivat kannustaa useampia faneja matkustamaan suosikkijoukkueensa perässä. Tämä olisi myös positiivinen signaali siitä, että seurat arvostavat kannattajayhteisöä.

Liverpoolin fanien joukkovoima tuotti tällä kertaa tulosta, ja seuran johto nöyrtyi julkiseen anteeksipyyntöön sekä lupaukseen jäädyttää osa lipunhinnoista. Lisäksi kannattajayhteisön huoli pelien tunnelmasta sai Poolin pistämään viikonloppuna parastaan ja moukaroimaan Aston Villan vieraissa peräti 0–6. Tosin tälläkin kertaa osa katsojista poistui ennen aikojaan – nyt kuitenkin kyseessä olivat kotijoukkueen aneemisuuteen tuskastuneet Villa-fanit.

Viikon vakiorivi koostuu FA-cupin, Championshipin ja Ykkösliigan otteluista. Kolmoskohteessa Everton saapuu vieraisille Bournemouthiin, ja tiedossa saattaa olla pisteiden ryöstöretki. Vaikka West Bromwichin bussi olikin viikko sitten liian kova vastus, on Toffees hyvässä vedossa ja etenkin puolustus pitävä. Varma kakkonen tähän.

Aina, kun Millwall on rivissä, täytyy leukailla jotain Timo Soinista. Tällä hetkellä ulkoministerimme suosikkijoukkue porskuttaa huimasti kuntopuntarin kärjessä, tappiota ei ole koettu naismuistiin ja jopa nousukarsinnat ovat haarukassa. Käyrä on siis aivan päinvastainen kuin persuilla, ja luvalla sanoen parempi näin päin. Kohteeseen 13 siis pelkkä silkka ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 20.2. kello 16.58. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2(1), 2, 1, 1(X), 2(1), 1(X), 2(X), 1, 1, 1, 1(X), 1.