Sirpa Koskinen

Eduskunnassa käynnistyi torstaina iltapäivällä lähetekeskustelu nollatuntisopimuksen kieltämisestä koskevasta kansalaisaloitteesta.

Ennen lähetekeskustelua kansalaisaloitteen ja operaatio Vakiduuni-kampanjan aktiivit pääsivät muutamaan eduskuntaryhmään keskustelemaan aloitteesta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho vastasi kieltävästi aktiivien pyyntöön vierailla ryhmässä.

Perussuomalaisten linja yllätti ainakin Componenta Finland Oy:n pääluottamusmies Mika Kolehmaisen, joka oli saapunut Iisalmesta seuraamaan lähetekeskustelua yhdessä muiden kampanja-aktiivien kanssa.

– Perussuomalaiset ovat aiemmin jostain syystä arvostelleet muita puolueita, kun ne eivät ole enää työväenpuolueita ja sanoneet että he ovat ainut oikea työväenpuolue. Nyt he eivät halua edes ottaa meitä vastaan ryhmäkokoukseen, hän ihmetteli.

Molemmat vasemmistopuolueet olivat ottaneet kansalaisaloitteen edustajat vastaan ryhmäkokouksiinsa. Samoin kristillisdemokraatit.

Kolehmainen kertoo, että niin vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kuin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne olivat ilmoittaneet ryhmien kannattavan nollatuntisopimusten kieltämiseen tähtäävää aloitetta.

ILMOITUS

– Myös kristillisdemokraatit suhtautuivat asiaan hyvin, mutta he eivät ilmoittaneet meille tarkkaa kantaansa. Ottivat kuitenkin vastaan, Kolehmainen toteaa.

Ei kokonaan kiellettävä

Eduskunnan lähetekeskustelussa olevan kansalaisaloitteen mukaan alle 18 tunnin viikoittaisen työajan takaavia työsopimuksia saisi tehdä vain työntekijän suostumuksella.

Eduskuntaryhmissä vierailuillaan kansalaisaloitteen ajajat halusivat Kolehmaisen mukaan oikoa aloitteeseen liittyviä väärinkäsityksiä.

– Me emme halua kieltää kaikkea alle 18 tunnin viikottaista työtä. Esimerkiksi jos henkilö haluaa opiskelun tai lastenhoidon vuoksi tehdä vähiä tunteja, se sallittaisiin.

Aloitteella Vakiduuni-kampanja haluaa estää tilanteet, joissa työntekijät käytännössä tekevät täysiä työpäiviä, mutta silti heille ei kirjoiteta kuin nollatuntisopimus.

Nollatuntisopimuksen kielto on tärkeä myös kaikille niille, jotka haluaisivat lisätunteja, koska nollatuntisopimuksen tuomia työtunteja on niin vähän, ettei heidän palkkansa riitä elämiseen.

Operaatio Vakiduuni on Metallin nuorten aloittama ja kansanliikkeeksi kasvanut kampanja, jonka tavoitteena on parantaa pätkätyöntekijöiden yhteiskunnallista asemaa.

Kaksi vuotta sitten tammikuussa 21 kampanja-aktiivia eri toimialoilta laittoi vireille kansalaisaloitteen nollatuntisopimusten kieltämiseksi lailla. Kansalaisaloite luovutettiin 4.12.2015 eduskunnan puhemies Maria Lohelalle.

Tilastokeskuksen mukaan nollatuntisopimuksella työskenteli vuonna 2014 noin 83 000 suomalaista. Enemmistö heistä, eli 57 prosenttia on naisia ja valtaosa, eli 65 prosenttia alle 30-vuotiaita.