Ashfaq Yusufzai/IPS

Pakistanin faktat:

Valtio Etelä-Aasiassa

Asukkaita 185 miljoonaa

Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 12,7 %

Kansallisen köyhyysrajan alla 22,3 %

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 54,9 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 147/187

(Lähde: YK)

Armeija onnistui häätämään talebanit rajaseudulta.

Pakolaisvirrat Pakistanin heimoalueilta ovat kääntyneet paluumuutoksi. Kolmesta miljoonasta maansisäisestä evakosta jo puoli miljoonaa on palannut ja loputkin pyrkivät kotiseudulleen, josta islamistinen Taleban on saatu häädettyä.

Kun Yhdysvallat kaatoi talebanien hallinnon Afganistanissa 2001, taistelijat pakenivat Pakistanin heimoalueille (Federally Administered Tribal Areas eli Fata) ja alkoivat terrorisoida asukkaita. Islamistit tuhosivat vuosina 2005–2012 Fatassa ja Khyber Pakhtunkhwan rajamaakunnassa yli 750 koulua. Erityisenä silmätikkuna olivat tyttökoulut, kertoo Jaffar Ahmed Fatan opetusvirastosta.

Kouluhyökkäykset loppuivat viime vuonna Pakistanin armeijan ryhdyttyä suuroperaatioon sissejä vastaan. Sen pontimena oli armeijan ylläpitämään kouluun joulukuussa 2014 tehty isku, jossa kuoli 150 ihmistä, pääosin oppilaita.

ILMOITUS

Viranomaisten mukaan 95 prosenttia heimoalueista on nyt puhdistettu talebaneista ja näitä paenneet asukkaat ovat alkaneet palata kotiin. Kaikkiaan noin kolme miljoonaa ihmistä pakeni terroria ja sotaa Fatasta naapurimaakunta Khyber Pakhtunkhwaan.

Koulut toimivat, rokotuksia jaetaan

Fata on Pakistanin keskushallinnon alaista, puoliautonomista aluetta, joka muodostuu seitsemästä heimoalueesta eli agencysta ja kuudesta raja-alueesta. Vuoristoisen ja kehittymättömän seudun asukkaat ovat pääasiassa pataaneja eli pashtuja, kuten naapurinsa Afganistanissa. Alueen asukasluku on arvioitu noin 4,5 miljoonaksi.

Nyt Fatan koulut toimivat taas, ja poliorokotukset on aloitettu uudelleen.

Puolen miljoonan jo palanneen lisäksi lähtö on mielessä muillakin.

– Olemme innoissamme tiedosta, että voimme palata kotiin. Pakenimme, kun Taleban alkoi tuhota kouluja ja kielsi poliorokotukset, kertoo Muhammar Shabbir, jonka koti sijaitsee Fatan Khyber Agencyssa. Hän on evakossa Khyber Pakhtunkhwan pääkaupungissa Peshawarissa.

Basaarissa tiukat turvatoimet

Baran basaari Khyber Agencyssa avattiin seitsemän vuoden tauon jälkeen helmikuun alussa. Viranomaiset ovat yhä varuillaan, ja jokainen basaariin menijä ja sieltä tulija tutkitaan tarkoin. Lisäksi alueelle on asennettu valvontakamerat.

– Olemme kärsineet raskaita taloudellisia menetyksiä terrorismin vuoksi ja haluamme täydellistä rauhaa. Kaikki kauppiaat ovat sitoutuneet siihen, että emme tue kapinallisia, kertoo basaarikauppiaiden keulamies Abdul Jabbar.

Kauppiaat ovat pyytäneet valtiolta edullista lainaa saadakseen liiketoimintansa taas jaloilleen.

– Noin 70 prosenttia basaarin liikkeistä on vaurioitunut, joten tarvitsemme apua niiden korjaamiseen, hän jatkaa.

Kouluun kesälläkin

Taleban tuhosi kouluja myös Khyber Pakhtunkhwan maakunnan puolella.

– Hävitetyistä 250 koulusta on jo saatu 200 korjattua, sanoo maakunnan opetusministeri Atif Khan.

Maakunnan koulujen kunnostukseen on varattu yhdeksän miljoonaa euroa. Paikallisia komiteoita on perustettu valvomaan opinahjojen turvallisuutta ja vartijoiksi on koulutettu 15 000 henkeä.

Fatan alueen koulutoimenjohtaja Muhammad Nadeem kertoo, että noin 40 000 oppilasta on pudonnut evakkomatkan aikana koulusta ja heidät yritetään saada takaisin opintojen äärelle.

– Uudelleen avatuissa kouluissa ei pidetä kesälomaa, jotta oppilaat voivat kiriä kiinni menetettyä aikaa, Nadeem sanoo.

Pakistanin faktat:

Valtio Etelä-Aasiassa

Asukkaita 185 miljoonaa

Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 12,7 %

Kansallisen köyhyysrajan alla 22,3 %

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 54,9 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 147/187

(Lähde: YK)