Lehtikuva/Martti Kainulainen

– Mitä hyötyä, mihin se johtaa ja kuka maksaa, kuului painava, maakunnallista itsehallintouudistusta koskeva yleisökysymys Kunnallisalan kehittämissäätiön KAKS:n Itsehallintojen Suomi -tilaisuudessa.

Marina Congress Centeriin Helsinkiin kokoontui keskiviikkona pitkälle yli 300 pääasiassa kunnallista vaikuttajaa kuulemaan Suomen itsenäisen historian suurimmasta hallintouudistuksesta.

Yleisökysymyksen kohde, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), pystyi antamaan vastauksen vain yhteen kohtaan kolmiosaisesta kysymyksestä.

– Me kaikki maksamme, ministeri sanoi.

Vehviläisellä ei ollut uutta kerrottavaa maakuntahallintouudistuksen sisällöstä tai etenemisestä.

ILMOITUS

– Malttakaa vielä odottaa, Vehviläinen kehotti kuulijoita.

Hallitus tekee ministerin mukaan päätöksiä mm. uudistuksen rahoitusmallista ja maakuntien mahdollisesta verotusoikeudesta lähiaikoina.

– Tiukka reunaehto on, että kokonaisveroaste ei nouse, ministeri vakuutti viitaten hallitusohjelman linjaukseen kiristymättömästä verotuksesta.

Hallituksen aikataulutuksen mukaan sote- ja maakuntauudistuksen keskeiset lait tulevat valmiiksi lausuntokierrosta varten huhtikuun loppuun mennessä.

Vehviläinen korosti, että sote on tärkein hallituskauden neljästä reformista ja hallituksen ykkösasia.

Uudistuksiin valta edellä

Peruspalveluministerinä sote-rekeä edellisessä hallituksessa vetänyt Susanna Huovinen (sd.) epäili hallituksen kasanneen lautaselleen liikaa tavaraa. Hänen mielestään pitäisi varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus pääsee varmasti maaliin.

– Sen verran olisi pitänyt oppia viime hallituskaudesta, että asiat pannaan tärkeysjärjestykseen. Ei olisi pitänyt ruveta hässäköimään maakuntahallinnon kanssa.

Tilaisuuden paneelikeskustelussa Annika Saarikko (kesk.) kiisti jyrkästi hallituksen ”hässäköinnin”. Hän vakuutti, että maakuntahallintoa tarvitaan, jotta valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä.

Outi Alanko-Kahiluodon (vihr.) mukaan hallitus menee uudistuksiin valtakysymykset edellä, ei suinkaan sote, kuten vakuutetaan.

Muuten ei hänen mielestään voi selittää sekavaa rakennetta, jossa perustetaan 15 sote-aluetta ja 18 maakuntaa, joista 3 ei vastaa itsenäisesti sotesta.

Hanna Sarkkisen (vas.) mielestä 18 itsehallintomaakuntaa ei ole ongelma. Vasemmistoliitto on Sarkkisen mukaan perinteisesti väliportaan hallinnon kannalla ja kannattaa myös maakuntien verotusoikeutta.