Lehtikuva/Vesa Moilanen

”Hyvä että hallitus omaksui linjan, jossa edistetään työ- ja virkaehtosopimusten puitteissa.”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen pitää tärkeänä, että paikallinen sopiminen siirtyy osaksi työmarkkinaneuvotteluita ja sitä edistetään jatkossakin työ- ja virkaehtosopimusten puitteissa.

– On hyvä, että hallituskin on omaksunut tämän päälinjan. Tärkeintä on, että työehtoja ei poljeta. Jo syntynyt keskustelu palkkojen leikkauksista on johtanut epäluottamukseen ja epävarmuuteen työmarkkinoilla, Pekonen toteaa.

Vasemmistoliitto julkaisi oman mallinsa paikallisen sopimisen kehittämiseksi jo viime vuoden lokakuussa.

– Tätä mallia saa ehdottomasti hyödyntää neuvottelupöydissä, vinkkaa Pekonen.

Vasemmistoliiton mallissa sopimisen ehtona on osapuolten keskinäinen luottamus, jonka edellytyksenä on toimiva luottamusmiesjärjestelmä ja työntekijöiden osallistuminen yrityksen johtoryhmään. Perälautana toimii yleissitova työehtosopimus. Työaikaan saadaan tarvittavaa joustoa työaikapankeilla.

Hallitus viestitti keskiviikkona työelämän osapuolille, että paikallista sopimista kehitetään työehtosopimusten kautta ja sitä täydennetään lainsäädännöllä. Tavoitteena on yhdistelmä lainsäädäntöä ja työehtosopimuksissa soveltamista.

Kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen avustaja Mikko Laakso purki pettymystään hallituksen linjaukseen kutsumalla Twitterissä työmarkkinajärjestöjä terroristeiksi. Myöhemmin hän pyysi anteeksi.