Lehtikuva/Attila Kisbenedek

YK:n raportoijan mukaan tilanne on heikentynyt jo useiden vuosien ajan.

YK:n erityisraportoija Michel Forst sanoi tiistaina, että Unkarissa yritetään vaientaa toisinajattelijoiden ääni.

Forstin mukaan ihmisoikeusaktivisteihin kohdistetaan uhkailua ja painostusta. Viranomaiset arvostelevat ja media stigmatisoi heitä, järjestöihin kohdistetaan aiheettomia tarkastuksia ja julkista tukea leikataan.

Forst sanoi, että erityisen vaikeassa tilanteessa ovat naisten, etnisten vähemmistöjen, seksuaalivähemmistöjen ja pakolaisten puolustajat sekä tutkivat journalistit ja väärinkäytösten paljastajat.

Forstin mukaan kansalaisyhteiskunnan tilanne on heikentynyt jo vuosien ajan ja Unkarissa on heikennetty toimivaa demokratiaa.

Pääministeri Viktor Orbánin oikeistohallitus on ollut vallassa vuodesta 2010 alkaen.

ILMOITUS

Yksi Forstin mainitsemista järjestöistä on Okotars-säätiö, joka jakaa Norjasta, Islannista ja Liechtensteinista peräisin olevaa avustusrahaa muun muassa ympäristöjärjestöille. Okotarsin johtaja Veronika Mora kertoi New York Times -lehdelle, että säätiötä on ahdisteltu negatiivisella mediakampanjalla sekä aiheettomilla taloustarkastuksilla.

Viime vuonna hallitus ja sitä lähellä oleva media ahdistelivat ihmisiä, jotka auttoivat Unkariin saapuneita pakolaisia.

Orbánin Fidesz-puolue syytti, että pakolaisten hyväksi toimiva Unkarin Helsinki-komitea ”ottaa poliittisia ohjeita kansainvälisiltä finanssikeinottelijoilta”.

Forst toimii YK:n ihmisoikeuskomission nimittämänä ihmisoikeuksien puolustajien tilanteen erityisraportoijana. Hän on toimissaan riippumaton.

Forstin on määrä antaa laajempi raportti Unkarin tilanteesta ensi vuoden keväällä.