Lehtikuva/Emmi Tulokas

TEAMin kampanjassa herätetään keskustelua yhtäaikaisesta investointilamasta ja ennätysosingoista.

SAK:lainen Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM herättää kriittistä keskustelua osinkojen ja investointien suhteesta. Liitto tarkkailee pörssiyhtiöiden osinkopolitiikkaa Facebook-kampanjassa Osinkojuhlat 2016.

Pörssiyhtiöt maksavat omistajilleen tänä keväänä ehkä suuremmat osingot kuin koskaan. Osinkojen määrä voi nousta yli 12 miljardin.

TEAMin puheenjohtajan Heli Puuran mukaan Suomen pörssiyhtiöiden eli tärkeimpien yritysten voitonjakopolitiikka herättää ammattiliitoissa kolmenlaisia kysymyksiä.

– Jos 12 miljardin osinkoraja ylittyy, se olisi kaikkien aikojen ennätys. Kuitenkin meillä on investointilama, teollisuusinvestointeihin käytettiin viime vuonna vain runsaat neljä miljardia euroa. Ainakin teollisuuden ammattiliittoja huolettaa osinkojen ja investointien suhde.

Puura toivoo yrityksiltä rohkeutta investointeihin ja nimenomaan Suomeen, sekä parempaa yhteistoimintaa yritys- ja toimipaikkatasolla.

ILMOITUS

– Työntekijät toivovat panostuksia tutkimukseen, koulutukseen ja investointeihin ja ovat varmasti innolla mukana niiden suunnittelussa, jos siihen annetaan mahdollisuus.

Puura kummastelee monien yritysjohtajien sanoneen, ettei Suomessa ole hyviä investointikohteita.

– Ovatko ideatkin Suomesta loppuneet? hän kysyy.

Yt-kynnyksen pitäisi nousta

TEAMin some-kampanjassa on nostettu esiin myös se, että monet osinkoja maksaneet yhtiöt ovat lähihistoriassaan käyneet vakavia, irtisanomisiin johtaneita yt-neuvotteluja.

– Ei ole kohtuullista, että yhtiö aloittaa yt-menettelyn taloudellisilla perustella, irtisanoo yt:n päätteeksi kymmeniä tai jopa satoja henkilöitä ja sitten muutaman kuukauden kuluttua maksaa omistajille satojen miljoonien osingot, tai pahimmissa tapauksissa jopa korottaa osinkoaan, Puura sanoo.

– Jos yhtiöllä on varaa maksaa ennätysosingot, sen pitäisi nostaa yt-kynnystä. Luottamusmiesten pitää yt-menettelyn alkaessa ottaa yhtiön lähihistoriassa maksamat osingot esille.

Onko reilua ja kohtuullista?

Kolmas ennätysosingoissa pohdituttava asia on Puuran mielestä yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus.

– Emme me ay-liikkeessä osinkoja vastusta, ne kuuluvat markkinatalouteen. Mutta täytyy muistaa, että parhaillaan käydään työmarkkina- ja palkkaneuvotteluja, joissa käytännössä puhutaan palkkojen leikkaamisesta ja työajan pidentämisestä. Hallitus uhkaa ammattiliittojen sopimusoikeutta pakkolaeilla ja paikallisen sopimisen pelisäännöt ja tes-yleissitovuus ovat vaakalaudalla. Työttömyysturva ja aikuiskoulutusjärjestelmä ovat heikentymässä.

Tällaisessa tilanteessa on Puuran mukaan syytä miettiä arvoja.

– Onko reilua ja kohtuullista, että yksi ryhmä, osakkeiden suuromistajat, saa ennätysosingot tilanteessa, jossa liki kaikki muut yhteiskuntaryhmät joutuvat tekemään uhrauksia Suomen saamiseksi jaloilleen, hän kysyy.