Lehtikuva/Jewel Samad

Nettipalstoilla väitetään ”vasemmiston” murhanneen korkeimman oikeuden konservatiivisen tuomarin.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Antonin Scalia kuoli viime lauantaina 79-vuotiaana. Scalia oli yksi oikeuden konservatiivisimmista tuomareista, ja oikeistolaisilla nettisivuilla onkin alettu levittää väitteitä, ettei Scalia kuollut luonnollisesti vaan murhattiin.

Scalia kuoli metsästysmatkalla syrjäisellä texasilaisella ranchilla. Vauhtia salaliittoväitteille on antanut se, ettei kukaan viranomainen käynyt katsomassa ruumista paikan päällä.

Scalian julisti kuolleeksi paikallinen rauhantuomari puhelimitse, mikä osavaltion lain mukaan on mahdollista.

Scalialle ei myöskään suoritettu ruumiinavausta, ilmeisesti siksi, ettei hänen perheensä halunnut sitä.

Lisähämmennystä aiheuttaa se, että ranchin omistaja sanoi Scalian ruumiin löytyneen vuoteesta tyyny kasvojensa edessä.

ILMOITUS

Kärsi sairauksista

Scalian kuolema muuttaa korkeimman oikeuden voimasuhteet lukemiin 4–4 konservatiivien ja liberaalien välillä.

Oikeistolaisilla nettisivuilla vihjaillaan, että ”vasemmisto” tai presidentti Barack Obama murhasivat Scalian voimasuhteiden kääntämiseksi.

Maltillisemmat äänet ovat muistuttaneet, että Scalia kärsi monista kroonisista sairauksista. Scalian oma lääkäri sanoi alustavassa lausunnossaan asiakkaansa kuolleen sydänkohtaukseen, mutta myöhemmin hän sanoi hankkivansa lisää tietoa ennen varsinaista lausuntoa.

Poliittinen taistelu alkoi

Scalian kuolema on noussut syksyn presidentinvaalien rinnalle politiikan ykköskysymykseksi Yhdysvalloissa. Republikaanit ovat asettuneet kongressissa vaatimaan, että Scalian seuraajan nimittäisi vasta seuraava presidentti.

Tämä jättäisi paikan täyttämättä pitkäksi ajaksi, sillä Obaman seuraaja astuu virkaansa vasta tammikuun 20. päivänä 2017.

Yhdysvalloissa korkeimmalla oikeudella on poikkeuksellisen paljon poliittista vaikutusvaltaa lakeja tulkitessaan.

Presidentti nimittää korkeimman oikeuden jäsenet, mutta nimitykset on vahvistettava kongressissa. Korkeimman oikeuden tuomarien virat ovat elinaikaisia.