UP/Mika Peltonen

Viikon kysymys

Asunnottomien määrä väheni ARAn asuntomarkkinakyselyn mukaan viime vuonna monissa isoimmissa kaupungeissa. Etenkin yksinäisten, pitkäaikaisasunnottomien ja nuorten asunnottomuus väheni.

Kaksi kolmasosaa asunnottomista oli pääkaupunkiseudulla.

Kuinka paljon asunnottomia Suomessa on, Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola?

– Virallinen tilasto väittää, että 6 800, mutta siitä puuttuvat vankilasta asunnottomaksi vapautuneet.

Miksei heitä näy tilastossa?

– Koska heidät siirrettiin rikosseuraamusviraston tilastoitavaksi. Heitä on noin tuhat.

ILMOITUS

Ketkä Suomessa ovat asunnottomia?

– Tällä hetkellä ainoa iso, yhteinen nimittäjä on tulottomuus tai pienituloisuus. Sen alle mahtuu erilaisia ihmisryhmiä ja erilaisia tilanteita.

Minkälaisia ihmisryhmiä siellä on?

– Nuoria, alle 25-vuotiaita ja yksinäisiä eronneita miehiä. Joukossa on jonkin verran myös perheitä, jotka ovat asunnottomia siihen asti, kunnes hätämajoitus järjestyy. Asunnottomien maahanmuuttajien määrä kasvaa koko ajan.

Miksi Suomessa on asunnottomia?

– Siksi, että asuminen on niin kallista. Ihmiset haluavat tulla pääkaupunkiseudulle, koska täällä on vetovoimaa ja paljon muita ihmisiä. Mutta täällä asuminen on vielä kalliimpaa kuin muualla.

– Kohtuuhintaiset tyhjät asunnot ovat muualla, mutta siellä taas ei ole työpaikkoja eikä sosiaalista verkostoa eikä mitään muutakaan, mitä ihmiset tänä päivänä kaipaavat.

Missä asunnottomat suomessa majailevat?

– Kadulla tai toisten ihmisten kotona, jossa eivät ole kirjoilla. Heitä asuu myös rappukäytävissä, julkisissa kaupunkitiloissa, kuten vessoissa, pankkiautomaateissa tai huoltoasemilla.

– Mutta eihän näissä paikoissa voi oikeasti asua. Siellä vietetään öitä.

Kenen syytä suomalaisten asunnottomuus on?

– Ihmisillä on tietenkin oma vastuunsa joistakin asioista. Vaikea sanoa, kenen syy asunnottomuus lopulta on. Ehkä se on yhteissumma ihmisten omista valinnoista, huonosta tuurista ja toimimattomista asuntomarkkinoista. Pääkaupunkiseudulla ne eivät ole toimineet 50-luvun jälkeen.