Lehtikuva/Hazem Bader

Britannian kunnat eivät saisi boikotoida Israelin siirtokuntatuotteita tai esimerkiksi aseteollisuudessa olevia yhtiöitä.

Britannian konservatiivihallitus valmistelee lakia, joka kieltäisi muun muassa kaupunkeja ja kuntia, valtion liikelaitoksia ja osaa yliopistoista boikotoimasta mitään yhtiöitä eettisillä perusteilla.

Lakihankkeesta kertoivat sunnuntaina ainakin The Independent ja Sunday Times.

Laki tekisi ”ankaran rangaistuksen uhalla” kielletyksi boikotoida esimerkiksi Israelin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla valmistettuja tuotteita. Samoin tulisi kielletyksi olla hankkimatta yritykseltä tavaroita tai palveluksia esimerkiksi sillä perusteella, että se toimii ase-, tupakka- tai fossiilisten polttoaineiden teollisuudessa.

Laki koskisi kaikkia toimijoita, jotka saavat yli puolet tuloistaan valtiolta.

Lehtitietojen mukaan lakihankkeen aikoo julkistaa hallituksen kabinettiministeri Matt Hancock vieraillessaan Israelissa tällä viikolla.

ILMOITUS

Lehdet kertoivat hallituslähteiden perustelevan lakihanketta sillä, että paikalliset boikotit vaarantavat Britannian kansallisen turvallisuuden, myrkyttävät ja polarisoivat keskustelun sekä lietsovat antisemitismiä.

Oppositio tuomitsi

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Britannian osasto tuomitsi lakihankkeen ja sanoi sen kannustavan ihmisoikeusloukkauksiin.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtajan Jeremy Corbynin tiedottaja sanoi, että päätös on isku paikallista demokratiaa vastaan. Hän huomautti, että tällainen laki olisi estänyt kuntia myös boikotoimasta apartheidin ajan Etelä-Afrikkaa.

Leicesterin kaupunki päätti vuonna 2014 boikotoida Israelin miehittämiltä alueilta tulevia tuotteita.

Itsehallinnollisen Skotlannin hallitus on ”vahvasti suositellut”, että Skotlannin kunnat eivät harjoittaisi kauppaa Israelin laittomien siirtokuntien kanssa tai tekisi niihin investointeja.

Birminghamin kaupunki uhkasi, ettei se uusi jätehuoltosopimustaan ranskalaisen Veolian kanssa, mikäli tämä ei lopeta toimintaansa siirtokunnissa. Tämä oli osa kampanjaa, jonka seurauksena Veolia ilmoitti viime keväänä lopettavansa toimintansa Israelissa.