Lehtikuva/Ethan Miller

Bernie Sanders kuroo etumatkaa kiinni.

Yhdysvalloissa demokraattien esivaalikilpailu kiristyy. Uutistoimisto Reutersin viime perjantaina julkaiseman valtakunnallisen mielipidetiedustelun mukaan Hillary Clinton ja Bernie Sanders ovat käytännössä tasoissa.

Ehdokkuus ratkeaa kuitenkin osavaltiokohtaisissa esivaaleissa, joista demokraatit äänestävät seuraavan kerran Etelä-Carolinassa Clintonin johtaessa prosentein 59–40.

Demokraattien esivaaleissa katseet ovat viime päivinä kääntyneet mustiin äänestäjiin. Heidän on sanottu rakastavan Clintoneita, mutta nyt monet taiteilijat ja mustat aktivistit ovat siirtyneet Sandersin leiriin. Taiteilijoista heihin kuuluvat muusikko Harry Belafonte ja 1980-luvun Tappava ase -toimintaelokuvista parhaiten tuttu näyttelijä Danny Glover.

Ihmisoikeusjuristi Michelle Alexander perusteli viime viikolla The Nation -lehdessä laajasti sitä, miksi Clinton ei ansaitse mustien ääniä. Hänen mukaansa mustien ja Clintonien rakkaussuhde alkoi vuonna 1992 presidentiksi pyrkineen Bill Clintonin soittaessa saksofonia mustan näyttelijän Arsenio Hallin isännöimässä tv-showssa.

Nyt Alexander kysyy, ovatko Clintonit panneet itsensä todella peliin puolustaakseen afroamerikkalaisten kansalaisoikeuksia, ja vastaa itse, että ei.

Hänen mukaansa kahdesta ehdokkaasta Bernie Sanders edustaa nyt niitä arvoja, joista jo Martin Luther King puhui: Sanders lupaa poliittista vallankumousta, joka tuo kaikille universaalin terveydenhoidon, elämiseen riittävän palkkatason, lopun Wall Streetin rymistelylle ja vankiloiden saariston purkamisen.