James Jeffrey/IPS.

Etiopian faktat:

Sisämaavaltio Afrikan sarvessa

Asukkaita 97 miljoonaa

Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 36,8 %

Kansallisen köyhyysrajan alla 29,6 %

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 39,0 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 174/188

(Lähde: YK)

Nälänhätä uhkaa miljoonia ja kehityksen tulokset ovat nyt vaarassa.

Etiopiaa koetteleva kuivuus saattaa olla pahin puoleen vuosisataan. Maa on pystynyt auttamaan asukkaitaan enemmän kuin 1980-luvun tuhoisissa nälänhädissä, mutta ilman kansainvälistä apua Etiopian saavutukset ovat vakavasti uhattuina.

– Tieto leviää hitaasti maailmalle. Ihmiset ovat jo nälänhädän partaalla, ja apua pitäisi saada ennen kuin tilanne pahenee, sanoo katolisen avustusjärjestön koordinaattori Sebhatu Seyoum. Järjestö koettaa hankkia rahoitusta muun muassa pohjoisella Tigren alueella toimivalle Idaga Hamusin klinikalle.

Sateet ovat aina olleet vuoristoisessa Tigressa oikullisempia kuin etelän ylängöillä, missä on totuttu kolmen kuukauden vuolaaseen sadekauteen.

ILMOITUS

Nyt kuivuuden taustalla on kuitenkin maailmanlaajuinen sääilmiö El Niño, jonka vaikutukset ulottuvat Tyyneltämereltä Keski-Amerikkaan ja Afrikkaan.

Oppia kokemuksista

Etiopian ruuantuotanto on vähentynyt 50–90 prosenttia osassa Tigren ja Afarin aluetta ja loppunut toisin paikoin kokonaan. Karjaa on menetetty jo satojatuhansia päitä.

Etiopia yritti selvitä ongelmasta omin avuin menetelmillä, joita on kehitetty sen jälkeen, kun yli miljoona ihmistä kuoli nälkään 1984. Nälänhädän varalta on varoitusjärjestelmät ja valtion ruokavarastot. Turvaverkko tarjoaa kuudelle miljoonalle työtä infrastruktuurihankkeissa ruokaa ja pientä rahasummaa vastaan.

Avun tarpeessa olevien määrä on kuitenkin jatkanut kasvuaan ja ylitti jo lokakuussa kahdeksan miljoonaa. Nyt Etiopia pyytää apua.

– Meidän oli myytävä ainoa lehmämme saadaksemme ruokaa. Tämä kuivuus johtuu ilmastosta, ja tilanne pahenee ilmastonmuutoksen vuoksi, sanoo 80-vuotias viljelijä Berhe Kahsay Eritrean rajalla sijaitsevassa Awossa.

Ensin kuolevat eläimet

Etiopia joutuu kilpailemaan avustusrahoista Syyrian ja Jemenin kaltaisten kriisimaiden kanssa. Maata moititaan siitä, että se yritti liian pitkään selvitä yksin ylläpitääkseen ruusuista kuvaa kasvavasta taloudesta. Kasvu on ollut kymmenen prosentin luokkaa vuodessa.

Avustusjärjestöjen mukaan nyt ovat uhattuina merkittävät saavutukset, joilla Etiopia onnistui parantamaan ruokaturvaa, koulutusta ja terveydenhuoltoa. Vaikutuksista voi kärsiä useampi sukupolvi, varoittaa YK:n lastenrahasto Unicef.

Järjestöt muistuttavat, että kuivuusalueilla eläimet kuolevat ensin. Tammikuun jälkeen tilanne pahenee, kun ihmiset ovat käyttäneet kaikki ruokavarastonsa.

– Luoksemme tulee äitejä pyytämään ruokaa vauvoilleen, koska heidän rinnoistaan ei heru maitoa, mutta meillä ei ole antaa heille mitään, kertoo sairaanhoitaja Solomon Sibhat Tigren alueen Alitenassa.

Tarvitaan rahaa

Tammikuun loppuun mennessä Etiopia oli sijoittanut kuivuuden uhrien auttamiseen noin 170 miljoonaa euroa ja saanut kansainvälistä apua 150 miljoonaa euroa.

YK:n maatalousjärjestö FAO aloitti tammikuussa 45 miljoonan euron hätäapuohjelman karjan pelastamiseksi ja viljelyn elvyttämiseksi kriisialueilla. Kohteena on 1,8 miljoonaa talonpoikaa.

Jos seuraavakin sadekausi jää tulematta, Etiopian avuntarve nousee järjestöjen mukaan yli miljardiin euroon. Ilman lisäapua jopa 15 miljoonaa etiopialaista voi joutua ruokapulan kynsiin vuoden puoliväliin mennessä.

– Tunnemme syyllisyyttä, koska meillä ei ole voimavaroja auttaa, sanoo Idaga Hamusin klinikkaa johtava sisar Azalech. Kysyttäessä, mitä auttajat kipeimmin tarvitsevat, vastaus kuluu: rahaa.

Muualla verkossa:

Artikkelin englanninkielinen versio

Etiopian faktat:

Sisämaavaltio Afrikan sarvessa

Asukkaita 97 miljoonaa

Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 36,8 %

Kansallisen köyhyysrajan alla 29,6 %

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 39,0 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 174/188

(Lähde: YK)