Yle Kuvapalvelu

Tanskalainen elokuvaohjaaja Lars von Trier (oik. Trier) tavataan ihailtavan avoimena Martin Krasnikin reilu vuosi sitten tekemässä haastattelussa. Sen paras anti sijoittuu alkupuoliskolle.

Lopussa mennään tarpeettoman pitkälle molempia läheisesti koskettavan juutalaisuuden suhteen. Vieras unohtaa haastattelijan osansa ja menee liian pitkälle: hän on kuin seurakunta-aktiivi kotikäynnillä.

Alkoholista on tullut ohjaajalle iso ongelma. Lähtöpotku hoitoon menolle on tullut omalta vaimolta. Käsky on tiukka: jatkuvan ja rajun ryyppäämisen on loputtava. Se ei ole helppoa, tunnustaa haastateltava, ja sanoo juuri tuollakin hetkellä häntä vaivaavan juomisen himon. Krapulan takia hänen kätensä eivät tärise. Trierin mukaan ne ovat tärisseet aina, ja lääkitys vain pahentaa asiaa.

Puhe kääntyy pelkoihin ja ahdistukseen. Trierillä on kokemusta: alkoholilla jos millä voi siirtää ahdistustaan tuonnemmaksi. Perheellisen kohdalla paineet kylläkin kasautuvat nopeasti: koko ajan ei voi olla jurrissa, on pienennettävä annoksia ja kohdattava todellisuus …

Eräässä vaiheessa hän myös toteaa fiksusti, että jos menneisyydessä on sotkua, niin se on hyvä tuoda esiin. Hänellä itsellään ongelmia tuntuu olleen pienestä pitäen, kuvaavaa on joutuminen 13-vuotiaana hoitoon psykiatriseen sairaalaan. Hän sanoo äitinsä uskon instituutioihin olleen vankkumaton.

ILMOITUS

Haastattelua voi suositella, vaikkei tietäisi tuon taivaallista von Trierin elokuvista. Niistä joidenkin shokeeraavuus asettuu ohjelman valossa entistä ymmärrettävimpiin raameihin. Tanskalaisohjaaja on tinkimätön omien polkujensa kulkija, mistä hän myös itse ihan perustellusti muistuttaa.

Tuosta tuotannosta saadaan kiehtova ja haastava näyte Melancholian (2011) muodossa. Siinä nähtävä intensiivinen keskitys näyttelijöiden kasvoihin huipentuu loppuhetkillä naispääosien Kirsten Dunstin ja Charlotte Gainsbourgin seurassa.

Melancholia on aika taidokkaasti ”naamioitu” psykologinen science fiction -draama, jossa ennen (maailman)loppua nähdään takkuilevat häät. Niiden pyörteissä porvariston hillitty charmi rakoilee oikein kunnolla. Paikkansa leffassa on myös maalaustaiteen ja tähtitaivaan ihmeillä sekä von Trierin suosimalla käsivarakuvauksella.

Nimekkääseen kansainväliseen näyttelijäkaartiin kuuluvat myös Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård ja John Hurt.

Melancholia
Yle Teema la klo 21.08.

Lars von Trierin vieraana
Yle Teema la klo 23.18.
Yle Areena 30 päivää.