MIKKO PIHAVAARA/All Over Press

Valtaapitävät Ugandassa uskovat pysyvänsä johdossa ensi viikolla pidettävissä vaaleissa. Oppositio väittää hallituksen pyrkivän peukaloimaan vaaleja. Ensimmäistä kertaa 30 vuotta maata hallinneen presidentti Musevenin aikana väkivallan pelkoa on ilmassa.

Ugandan presidentti Yoweri Museveni ja hänen johtava puolueensa National Resistance Movement (NRM) ovat varmoja ensi torstaina, 18. helmikuuta järjestettävien vaalien voittamisesta.

Ensimmäistä kertaa Musevenin 30-vuotisen vallan aikana vaaleissa on edes hiukan kilpailua, arvioivat politiikan asiantuntijat. Vaaleissa valitaan presidentti, parlamentti sekä paikallishallinnon edustajat.

Presidenttikisaan ottaa osaa tällä kertaa kahdeksan ehdokasta. Suurin osa heistä on lähtöisin Musevenin sisäpiiristä sekä hallituksen aikaisempia poliittisia toimijoita.

Oppositio pelkää hallituksen suunnittelevan vaalituloksen peukaloimista.

Ugandan vaalilautakunnan vakuutteluista huolimatta ihmisoikeusryhmät sekä poliittiset puolueet ovat varautuneet poliittisen väkivallan mahdollisuuteen. Heidän mukaansa ihmisiä on kadonnut ja tapettu. Lisäksi he syyttävät poliisia raakuuksista.

Vastauksena valtioon kohdistuviin syytöksiin poliisi väittää, että oppositioryhmät ovat rekrytoineet ja järjestäneet nuorista ryhmiä, jotka toimivat kuin epävirallinen armeija.

ILMOITUS

Seitsemän haastajaa

Istuvan presidentin haastajina on seitsemän oppositiojohtajaa, jotka haluavat saattaa Musevenin 30-vuotisen vallan historiaan.

Vuodesta 1986 asti hallinneen Musevenin pahimmat haastajat ovat oppositiojohtajat Kizza Besigye (Forum for Democratic Change, FDC) ja Amama Mbabazi (ex-pääministeri ja johtavan NRM-puolueen entinen luottomies), joka johtaa pientä, vähän tunnettua Go-Forward –puoluetta.

Kaikkia poliitikkoja syytetään lahjomisesta, kiristämisestä, häirinnästä sekä puolisotilaallisten joukkojen muodostamisesta ennen vaaleja.

”Luotettavien tiedustelupalveluraporttien mukaan joukko radikaaleja oppositionuoria rekrytoi ja järjestää puoliaseellisia jengejä, jotka aikovat taistella vallasta väkivaltaisin keinoin”, on varoittanut pääministeri Ruhakana Rugunda.

Nimettömien lähteiden mukaan tilanne on erittäin herkkä: ”Kaikki osapuolet ovat valmiita yllyttämään väkivaltaan ja väkivaltaisiin yhteenottoihin, aina vaalipäivästä lähtien siihen asti, kun presidentti vannoo virkavalansa, jos he häviävät vaaleissa.”

Nimettömänä pysyttelevä lähde väittää myös, että hallitus pukee hallitsevan eliitin vallassa olevan poliisiyksikön siviilivaatteisiin ja lähettää sen alueille, joilla oppositiolla on paljon kannatusta. Näin nämä valesiviilit voivat aiheuttaa häiriöitä, joista seuraa pidätyksiä ja väkivaltaa. Sitten syylliseksi lavastettaisiin oppositio.

Poliisi provosoi

Oppositio syyttää istuvaa presidenttiä siitä, että Museveni tuntee voittaneensa jo nyt. Samalla häntä syytetään ankarasti siitä, että hallitus käyttää turvallisuusjoukkoja vaalitulosten peukalomiseen.

”Koko turvallisuusjärjestelmä on valtion järjestelmällisen väkivallan käyttämisen muoto”, Kizza Besigye sanoi toimittajille ja Euroopan Unionin vaalitarkkailijoille. Hän vastustaa poliisin ja muiden valtion toimijoiden käyttämistä häirintään ja oppositioaktivistien pidätyksiin.

”Museveni ja NRM:n kannattajat ovat yhä enemmän mukana väkivaltaisuuksissa. Niiden takana on poliisi, joka ruiskuttaa oppositiota kyynelkaasulla ja ampuu luoteja heidän joukkoonsa”, Besigye sanoi.

”Me aiomme esittää tämän huomion presidentti Musevenille, jotta väkivaltaisuudet ja häirintä loppuisivat. Jos hän epäonnistuu tässä, ugandalaisten on noustava häntä vastaan ja suojeltava itseään kaikkea vakavaa väkivaltaa vastaan. Tällaiset tilanteet ovat muuttuneet väkivaltaisiksi, kuten Burundissa tapahtui tai niinkuin muualla Afrikassa on tapahtunut. Ugandan tilanne ei ole ainutlaatuinen”, Amama Mbabazi huomauttaa.

”Rikosten estäjät”

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet hallitusta miljoonien siviilien rekrytoinnista ”rikosten estäjiksi” (crime preventers).

Poliisijohtajan Kale Kayihuran mukaan siviilien rekrytoiminen poliisireserviin on osa poliisin työn vahvistamista yhteisöissä.

Tämä on suututtanut oppositiopoliitikot, jotka uskovat kyseessä olevan NRM:n suunnitelma väkivallan lietsomiseksi. Tavoitteena olisi luoda tilanne, jossa vaalituloksia voidaan peukaloida ja julistaa presidentti Museveni voittajaksi, vaikka hän häviäisi vaalit.

Afrikan ja Euroopan unionit ovat lähettäneet maahan vaalitarkkailijoita.

Käännös: Eeva Suhonen