Lehtikuva/Jussi Nukari

Esko Seppänen arvioi Yhdysvaltojen lähentyvän Suomea sotilaallisesti.

Provokaatio Venäjää vastaan.

Näin määrittelee vasemmistoliiton entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko, kirjailija – toimittaja Esko Seppänen sen, että Yhdysvaltain ilmavoimien kansalliskaarti tulee toukokuussa Suomeen sotaharjoituksiin F15-hävittäjineen Kuopion lähelle Rissalaan.

– Mielestäni tämä on provokaatio Venäjää vastaan. Ketäpä muuta vastaan ne harjoittelisivat lentotoimintaa itärajallamme hävittäjillä kuin naapuriamme Venäjää vastaan, Seppänen sanoi uutiseen, joka putkahti esiin kuluvalla viikolla, kun vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi teki asiasta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen.

Mustajärvi arvioi Ylellä perjantaiaamuna, että Oregonin kansalliskaartin F15-hävittäjäosasto tulee harjoittelemaan Suomeen Yhdysvaltojen pyynnöstä. Myöhemmin päivällä ulkoministeri Timo Soini (ps.) vahvisti arvion.

Seppänen puhui asiasta Helsingissä perjantaina 34. kirjansa julkistamistilaisuudessa. Mistä Suomi vaikenee? -teos käy läpi lähes 300 sivun verran julkisia asioita, joista ollaan ikään kuin tietämättä.

Ensimmäinen kerta

Seppänen totesi, että koskaan aiemmin Suomessa ei ole ollut yhdysvaltalaisia joukkoja Yhdysvaltojen nimissä osallistumassa sotaharjoituksiin. Nato-joukkojen mukana amerikkalaisiakin on ollut.

ILMOITUS

– Tässä mielessä on otettu uusi askel, hän sanoi.

– Tällaiset tapahtumat huonontavat Suomen ja Venäjän välisiä suhteita. Olen hyvin huolestunut tästä kehityksestä.

Hän käsittelee asiaa kirjassaan useammassa yhteydessä. Hän myös arvioi, että Saksan ja Suomen pitkäaikaisessa sotilaallisessa avoliitossa – Suomessa on muun muassa ollut saksalaisia joukkoja niin 1918 kuin 1941 – Saksa on jätetty ja tilalle on asettumassa Yhdysvallat. Juuri siitä hän piti yhteisiä sotaharjoituksia hyvänä esimerkkinä.

EU:ta ja taloutta

Seppäsen 70-vuotissyntymäpäivän alla julkistettu kirja käy läpi vaiettuja asioita lähtien Suomen ja Saksan avoliitosta. Hän kirjoittaa muun muassa Suomen hylkäämästä puolueettomuudesta, käsittelee EU:n turvatakuita ja solidaarisuusklausuulia ja perkaa yksityiskohtaisesti Suomen Nato-lähentymisen.

Seppänen vanhaan tapaan kirjoittaa paljon myös taloudesta – TTIP-sopimuksen valmistelusta, hallintorekistereistä, tehokkaasta katumisesta, pääministeri Juha Sipilän sijoituksista – ja teilaa sekä oikeuskanslerin ja keskusrikospoliisin useat tutkinnat.

Seppänen toteaa, että niin sanottuja Emu-puskureita ei ole eikä ole koskaan ollutkaan ja arvioi ammattiliittojohtajien palkkojen olevan niin isot, että nämä eivät ole kykeneviä hoitamaan liittojensa jäsenten asioita.

Kansan Uutiset kertoo lisää Seppäsen kirjasta 19. helmikuuta ilmestyvässä Viikkolehdessä. Esko Seppänen ja Hannu Taanila keskustelevat kirjasta Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa maanantaina kello 16.30.