USA:n laivasto

Markus Mustajärvi kysyy kenelle, keneltä ja milloin aloite tuli. Puolustusvaliokunta ei vastausta saanut.

Kansanedustaja Markus Mustajärven (vas.) mielestä Yhdysvaltain kansalliskaartin laivuevierailu Suomeen on outo operaatio. Hän on jättänyt yhdessä puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajan Mika Karin (sd) kanssa kirjallisen kysymyksen siitä, kenelle, keneltä ja milloin aloite Yhdysvaltain kansalliskaartin yksikön laivuevierailusta Suomeen tuli.

– Puolustusvaliokunnassa emme saaneet minkäänlaista vastaus sen kummemmin upseereilta kuin puolustusministeri Jussi Niinistöltäkään. Siksi kirjallinen kysymys oli pakko tehdä, kertoo Mustajärvi.

Hän pitää mielenkiintoisena ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtajan Mika Aaltolan antamaa varoitusta, että vierailu voidaan ymmärtää tahallaan väärin.

– Oregonin kansalliskaartin laivuevierailu on ainutlaatuinen tapahtuma Suomen historiassa, eikä sen toteamisessa ole mitään väärinymmärrystä, painottaa Mustajärvi.

Hänen mukaansa vielä tuoreessa muistissa ovat Suomen osallistuminen Islannin ilmatilan valvontaoperaatioon ja Viron Ämarin harjoitus. Nämä yhdessä kertovat systemaattisesta Nato-lähentymisestä.

ILMOITUS

– Jännittyneessä kansainvälisessä ilmapiirissä on syytä seurata, mihin kansainväliseen toimintaan Suomi osallistuu ja kenen aloitteesta, Mustajärvi varoittaa.

Yhdysvallat toteuttaa laivuevierailun Suomeen toukokuussa. Yhdysvaltojen ilmavoimien kansalliskaartin yksikköä isännöi Karjalan lennosto Kuopiossa. Kansalliskaartin yksikkö vierailee 6–8 hävittäjällä. Henkilöstöä tapahtumaan osallistuu Yhdysvalloista noin 70–100.

Yhdysvaltalaisosasto osallistuu mahdollisesti myös rajat ylittävään koulutus- ja harjoituslentotoimintaan yhdessä Suomen, Ruotsin ja Norjan kanssa sekä koulutus- ja harjoituslentotoimintaan ilmavoimien muiden yksiköiden kanssa.