Lehtikuva/Eric Feferberg

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös vaarantaa myös Obaman Pariisin ilmastokokoukselle esittämät lupaukset.

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti tiistaina äänin 5–4 jäädyttää toistaiseksi ympäristövirasto EPA:n määräyksen hiilivoimaloiden päästöjen vähentämisestä.

Määräys oli keskeinen osa presidentti Barack Obaman ilmasto-ohjelmaa, jolla hän Pariisin ilmastokokouksessa joulukuussa taivutteli muita maita hyväksymään sopimuksen.

Obama ilmoitti ohjelmasta viime elokuussa. Sen perusteella EPA määräsi, että Yhdysvaltain hiilivoimaloiden hiilidioksidipäästöjä pitää leikata 32 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Osavaltioiden piti esittää omat alustavat suunnitelmansa määräyksen toteuttamiseksi syyskuuhun mennessä. Tämä saattaa nyt siirtyä vähintään Obaman virkakauden päättymisen jälkeiseen aikaan – mikäli korkein oikeus ei myöhemmin päätä kumota koko määräystä.

Tavoitevuosi vielä kaukana

Yhteensä 27 osavaltiota sekä joukko voimalaitos- ja hiilikaivosyhtiöitä ovat kamppailleet päästörajoituksia vastaan oikeusistuimissa. Vastustajien muodollinen perustelu on se, että EPA:n määräys heidän mielestään loukkaa osavaltioiden oikeuksia.

ILMOITUS

Vastustajat eivät saaneet tammikuussa washingtonilaisessa vetoomustuomioistuimessa läpi vaatimustaan suunnitelman pysäyttämiseksi.

Sinänsä viivästys ei vielä kaada koko hanketta, sillä osavaltioiden oli määrä esittää lopulliset suunnitelmansa vasta vuonna 2018 ja ne olisivat astuneet voimaan vuonna 2022.

Siksi korkeimman oikeuden puuttumista asiaan tässä vaiheessa on pidetty yllättävänä, sillä Washingtonin piirioikeuden on määrä antaa oma ratkaisunsa kanteluista kesäkuun 2. päivänä.

Korkeimman oikeuden päätös jäädyttää EPA:n määräyksen noudattamisen tuohon saakka.

Särö Obaman vakuutteluille

Obama on joutunut toteuttamaan ilmastosuunnitelmaansa hallinnollisten määräysten kautta, sillä hänellä ei ole mitään mahdollisuutta saada päästörajoituksia läpi republikaanien hallitsemassa kongressissa – eivätkä kaikki demokraatitkaan ole niiden kannalla.

Nyt Obaman ilmastopolitiikkaan tuli vahva epävarmuuden elementti, sillä hän on vakuuttanut sekä kotimaassa että ilmastoneuvotteluissa muiden maiden kanssa, että määräys voimaloiden päästörajoituksista kestää oikeusistuinten käsittelyn.

Runsaasti hiiltä tuottavassa Länsi-Virginiassa viranomaiset ottivat korkeimman oikeuden päätöksen ilolla vastaan. Päästörajoituksia vastustavissa osavaltioissa on sanottu niiden haittaavan taloutta.