Lehtikuva/Tobias Schwarz

Gianis Varoufakisin käynnistämä kansanliike DiEM25 perustettiin tiistaina Berliinissä.

Lukuisat tunnetut poliitikot, aktivistit ja akateemikot eri puolilta Eurooppaa pitivät puheenvuoron tiistaina Berliinin Volksbühne-teatterissa. Kreikan entisen valtiovarainministerin Gianis Varoufakisin luotsaama ja useiden merkittävien talouskuria vastustavien ”demokraattien” tukema kansanliike pyrkii luomaan kansanvaltaisen EU:n vuoteen 2025 mennessä.

Perustajaansa, taloustieteilijä Gianis Varoufakisiin vahvasti henkilöityvä liike näki ensimmäiset metrinsä tiistain tapaamisessa. Kansanvalta ja huoli sen rappiosta Euroopassa – etenkin Euroopan unionissa – on uuden Democracy in Europe eli DiEM25-kansanliikkeen ytimessä. Varoufakisin ohella puhujien joukosta löytyivät muun muassa Slavoj Žižek ja Julian Assange.

– Pyrkimyksenämme on luoda demokratian kieli, jonka avulla eurooppalaiset voivat kertoa miten epädemokraattinen Euroopan unioni on, Varoufakis muotoili juontamassaan tapahtumassa, joka loppui lukuisten puheenvuorojen sekä yleisökeskustelun jälkeen vasta puolenyön jälkeen.

Uusliberaalia Eurooppaa ei pysty torjumaan vain yhdessä valtiossa.

”Eurooppa tarvitsee perustuslain”

Tunnetuimpiin puhujiin lukeutui WikiLeaks-sivuston perustaja Julian Assange, joka puhui suorana videoyhteyden päässä Ecuadorin suurlähetystöstä Lontoosta.

Assange kertoi olleensa mukana DiEM25-liikkeen suunnittelussa pitkään, mukaan lukien sen manifestin kirjoittamisessa. Hän kuvaili Eurooppaa satojen miljoonien ihmisten ”konglomeraatiksi”, joka ei silti pane vastaan Yhdysvalloille.

ILMOITUS

Assangen mukaan Eurooppa on omaksi haitakseen mukana Yhdysvaltain sodissa ja lisäksi vaikuttaa ”lapselta” madellessaan Yhdysvaltain edessä kykenemättömänä ratkaisemaan omia talousongelmiaan.

Assange sanoi, ettei eurooppalaisten tulisi turvautua nationalismiin. Hän kehotti varautumaan ”kylmään yöhön” ja puolusti DiEM25:n tavoitetta uuden eurooppalaisen perustuslain aikaansaamisesta.

Varoufakis vaati Assangen puheen lopuksi armahdusta sekä Assangelle että Edward Snowdenille.

”Ongelmien luojat eivät niitä ratkaise”

Tunnettu kroatialainen filosofi Srećko Horvat sanoi puheessaan, ettei Kreikan vasemmiston viimevuotisesta tappiosta eurooppalaisten instituutioiden edessä voi syyttää ainoastaan Syrizaa.

– Syrizan häviö on koko Euroopan vasemmiston häviö, Horvat totesi.

Vasemmiston voitto yhdessä tai useammassa maassa ei hänen mukaansa ole yksin ratkaisu ongelmiin.

– Edes Podemosin, Die Linken tai Labourin voitot eivät ole tarpeeksi. Blockupy-liikkeen toteuttamat (kadun)valtaukset eivät ole tarpeeksi. Me tarvitsemme tätä kaikkea. Tarvitsemme edustajia, tarvitsemme kapinallisia kaupunkeja sekä puolueita. Tarvitsemme näiden ongelmien radikaalia eurooppalaistamista.

– Ne, jotka ovat luoneet ongelmat Euroopan unionissa, eivät kykene ratkaisemaan näitä ongelmia, Horvat sanoi. Hän korosti tarvetta DiEM25:n edustamalle kansalaisten muodostamalle ruohonjuuritason paneurooppalaiselle liikkeelle.

Horvat sanoi monen kysyvän, ”emmekö ole kokeilleet tätä jo aikaisemmin?” Hän mainitsi aikaisemmista liikkeistä Alter Summit -tapaamiset sekä Kreikan Syriza-puolueen ja Podemosin Espanjassa. Hänen vastauksensa tähän kysymykseen oli: ”Yrittäkää uudelleen, epäonnistukaa uudelleen, epäonnistukaa paremmin.”

Talous demokratian ulottumattomissa

Toinen videoyhteyden päästä osallistunut hyvin tunnettu puhuja oli slovenialainen filosofi Slavoj Žižek. Hän sanoi, että kapitalismin vastustaminen kansallisvaltioiden tasolla on illuusio. Paluuta kansallismielisyyteen ja populismiin on vastustettava. Syrizan tappio opetti Žižekin mukaan sen, ettemme pysty voittamaan uusliberaalia Eurooppaa toimimalla vain yhdessä valtiossa.

– Tämän takia tuen täysin DiEM:iä, hän lupasi.

– Ainoa toivomme on toimia joillakin tarkkaan valituilla tavoilla, Žižek sanoi.

– Vaatimus demokratisoida EU:n talouspolitiikka ja tehdä siitä kansalle vastuullinen on hyvä valinta. Elämme demokratiassa, mutta talouspolitiikka on demokratian ulottumattomissa.

Volksbühnen lavalla Euroopan kansalaisliikkeiden aktivisteja edusti esimerkiksi saksalainen Anna Stiede Blockupy-liikkeestä. Viime vuonna Frankfurtissa Blockupy-valtauksen järjestänyt Stiede korosti, että Euroopassa ei tarvita vain yhtä vaan useita toimijoita, jotka käyvät taisteluun EU:n instituutioita vastaan. Hänen mukaansa tarvitaan uutta internationalismia, joka näkyy myös kaduilla.

– Odotamme innolla tulevaa kevättä, Stiede innosti.

– Liikkeiden täytyy toimia yhdessä. Olkaamme pelottomia. Rakentakaamme jotakin uutta.

– Toreilla tavataan, Stiede päätti puheenvuoronsa.