Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hallituksella on noin 400 miljoonaa kasassa miljardin leikkauspotista.

Sipilän hallitus purkaa jo toisessa hallituspolvessa kuntien normeja. Myös Kataisen hallitus pisti normien purkutalkoot pystyyn. Se epäonnistui hankkeessaan. Miljardi piti saada kasaan, mutta kuntien palveluista löytyi hädin tuskin kolmisen miljoonaa euroa.

Myös tämä hallitus tavoittelee miljardin säästöä kunnilta. Kasassa on tällä hetkellä noin 400 miljoonaa euroa. Ministeriöt ovat yrittäneet hakea säästökohteita. Niin yritti viime hallituskin.

Mistä voisi säästää, jos karkeasti noin kaksi kolmasosaa kuntien menoista koostuu sote-palveluista ja opetuksesta? Näitä palveluja on rusikoitu jo muuta kautta. Palvelumaksuja on nostettu ja leikkauksia tehty.

Kunnissa on otettu järkevää etäisyyttä hallituksen hulluimpiin ja tuhoisimpiin päätöksiin.

Sote-palvelut ja digitalisointihanke eivät edes kuulu miljardin säästöpiikkiin. Joten kuntien menoista reilut puolet jää automaattisesti ulkopuolelle.

Hallitus on myös luvannut, että se ei säädä lainkaan uusia tehtäviä ja velvoitteita tällä vaalikaudella, paitsi 100 prosentin valtionosuuden maksamalla.

ILMOITUS

Purkaminen merkitsee palveluista leikkaamista

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) joutuu vielä lujille raapiessaan miljardia kasaan. Kuntien kustannusrakenne on äärimmäisen vaikea keventää, ellei puututa lakisääteisiin palveluihin.

Käsitteenä normien purku johtaakin harhaan. Oikeastihan kuntapalveluista leikataan. Sitä miljardin säästö käytännössä tarkoittaisi.

Kunnissa on otettu järkevää etäisyyttä hallituksen hulluimpiin ja tuhoisimpiin päätöksiin. Moni kunta suhtautuu kielteisesti tai kriittisesti esimerkiksi varhaiskasvatuksen maksujen ja 30 prosenttia lähenteleviin sote-maksujen korotuksiin.

Kunnat haluavat joustavampia velvoitteita

Valtiovarainministeriö keräsi viime vuoden elo-syyskuussa kunnista ehdotuksia. Keskeinen viesti oli, että kunnat haluavat joustavampia velvoitteita.

Kunnissa halutaan karsia tehtäviä ja joustavoittaa kelpoisuusehtoja ja henkilöstörakennetta. Hallitus lupasi jo viime vuoden budjettiriiheen mennessä tuoda yksityiskohtaisen purkuohjelman. Kuntalaiset voivat huokaista helpotuksesta, kun hallituksen aika kuluu muihin töihin.