Lehtikuva/Martti Kainulainen

– Sen, mikä kannattaa Suomessa ulkomaalaisille pääomasijoittajille, on oltava kannattavaa ja omistamisen arvoista myös meille itsellemme. Kansallisomaisuuttamme ei pidä enää yksityistää ulkomaalaisille sijoittajille, vai mitä pääministeri Sipilä?

Näin arvioi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki eduskunnan keskustelussa tiistaina.

Ruiskukansinistä vedätystä

Arhinmäki keskittyi valtiopäivien avajaiskeskustelussa valtion omistajuuteen. Hän kertasi Carunan suunnittelemien sähkönsiirtomaksujen korottamiset ja yhtiön australialaisen nykyomistuksen.

– Pääasiassa australialaisten ja kanadalaisten pääomasijoittajien omistama Caruna rahastaa monopolivoittoja ja maksajina on 600 000 suomalaista sähkön tarvitsijaa, Arhinmäki sanoi sähkönsiirtoyhtiöstä, joka muodostui valtion myytyä omistuksiaan.

– Ja alleviivatakseen tätä vedätystä ruiskukansinisellä kynällä, Caruna kiertää Suomen veroja ja kierrättää rahansa veroparatiisiin.

ILMOITUS

Rahastusta telkkarinkatsomisesta

Arhinmäki totesi Carunan toisen pääomistajan, australialaisen First State Investmentsin kehuvan mainosvideossaan, että sen strategia on sijoittaa monopoleihin ja tehdä niillä voittoa.

– Samainen pääomasijoittaja omistaa nykyään myös Suomen viestintäverkkomonopolin Digitan. Australialaiset rahastavat siis meitä suomalaisia niin sähkönsiirrosta kuin television katselusta.

Arhinmäki muisteli ministeriaikaansa joulukuussa 2013, kun Jyrki Kataisen hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta antoi käytännössä valtionyhtiö Fortumille luvan myydä sähköverkkonsa.

– Vasemmistoliiton edustajana esitin, ettei Fortumin sähköverkkoja saisi myydä ulkomaalaisille pääomasijoittajille. Pidin niitä strategisesti tärkeänä kansallisomaisuutenamme, hän sanoi.

– Valitettavasti jäimme yksin esityksemme kanssa ja valitettavasti silloin esittämämme uhkakuvat ovat toteutuneet.

Menetetyt miljoonat

Arhinmäki painotti sitä, että perusinfrastruktuuri on pidettävä kotimaisessa, mieluiten julkisessa, omistuksessa.

– Herää kysymys, mikä on Metsähallituksen kaavaillun yhtiöittämisen jälkeen esimerkiksi metsiemme ja vesiemme kohtalo tulevaisuudessa, hän sanoi.

Hän totesi, että kahdenkymmenen vuoden aikana kansallisomaisuuttamme on hävitetty kiihtyvään tahtiin.

– Voittajina ovat olleet ulkomaalaiset pelurit, hän sanoi.

Hän arvioi surullisimmaksi tapaukseksi Fortumin: Valtio myi 37 prosenttia Fortumin osakkeita. Niistä lähes puolet meni suunnatuilla osakemyynneillä suoraan ulkomaalaisille ostajille.

– Jos Fortumin osakkeita ei olisi myyty, sen osingot olisivat tulleet kokonaisuudessaan Suomen valtiolle ja valtio olisi saanut tähän päivään mennessä yli kolme kertaa enemmän tuloja Fortumista ja Neste Oilista kuin valtio sai yksityistämismyynnistä. Ja koko Fortum ja koko Neste Oil olisivat edelleen kansallisomaisuuttamme.