Lehtikuva/Jewel Samad

Luvut valtakunnallisissa gallupeissa vaihtelevat rajusti, mutta joka tapauksessa Bernie Sanders on ajanut Hillary Clintonin etumatkaa huomattavasti kiinni.

Kahdessa viime päivinä julkaistussa valtakunnallisessa gallupissa Bernie Sanders on lähes tavoittanut Hillary Clintonin demokraattien ehdokaskilvassa.

Ipsos/Reutersin gallupissa prosenttiluvut ovat 48–45 Clintonin eduksi, Quinnipiacin yliopiston gallupissa 44–42.

Toki vielä useammassa mielipidetiedustelussa Clintonin etumatka on paljon selvempi. Neljän gallupeja yhteen vetävän toimiston luvut ovat 52,4–35,0, 50,4–36,6, 50,4–36,6 sekä 50,2–37,0. Kantaansa ilmaisemattomia sekä muiden kannattajia on toimistosta riippuen 12,6–13,2 prosenttia.

Bill Clintonin mukaan Bernie Sanders on tekopyhä ja epärehellinen.

Joka tapauksessa Sanders on vahvasti tavoittanut Clintonin etumatkaa. Esimerkiksi hieman ennen joulua julkaistussa Quinnipiacin gallupissa luvut olivat Clintonin ja Sandersin välillä 61–30.

Seuraavat esivaalit ovat tiistaina New Hampshiressa. Siellä Sanders johtaa selvästi. Kahdessa helmikuun puolella julkaistussa osavaltiokohtaisessa gallupissa luvut ovat hänen edukseen 53–41 ja 57–40.

ILMOITUS

Helvetin uhalla Hillaryn tueksi

Clintonin kannattajat ajoivat raskasta tykistöä asemiin ennen New Hampshiren esivaaleja.

Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton piti New Hampshiressa sunnuntaina puheen, jossa hän nimitti Sandersia tekopyhäksi, epärehelliseksi ja ”ilmatiiviisti sulkeutuneeksi”.

1990-luvulla ulkoministerinä toiminut Madeleine Albright puolestaan puhui lauantaina New Hampshiressa ja vaati, että nuorten naisten on äänestettävä Hillary Clintonia. Gallupeissa Sanders on ollut Clintonia suositumpi alle 45-vuotiaiden naisten ikäryhmissä.

”Hillary Clinton on aina tukenanne. Ja muistakaa, että helvetissä on varattu erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisiaan”, sanoi Albright.

Rubio hyytyi

Republikaanien puolella viime päivien merkittävin tapahtuma on se, että Iowassa hyvin menestynyt Marco Rubio epäonnistui pahasti lauantain ehdokasväittelyssä.

Rubio hyytyi täydellisesti niin sanottujen maltillisten äänistä hänen kanssaan kilpailevan Chris Christien hiillostuksessa ja vastaamisen sijasta alkoi toistella etukäteen harjoiteltua puheenpätkää.