Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Presidentin mukaan kansainväliset pakolaisia koskevat sopimukset tehtäisiin nyt toisin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi keskiviikkona pakolaispolitiikkaa tiukkaan sävyyn valtiopäivien avajaisissa. Hänen mukaansa maahanmuuttovirta Eurooppaan ja myös Suomeen on paljolti kansainvaellusta. Se on siis muutakin kuin välitöntä hätää pakenevaa.

Niinistön mukaan Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta ja sietorajan ylittyminen romahduttaa arvojärjestelmäämme.

Hän valitti, että lähes kaikkia rajoitustoimia on epäilty kansainvälisen oikeuden ja sopimusten vastaiseksi, ja kansainvälisten pakolaissopimusten muuttaminen on hidas tie. Jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia, Niinistö uskoo.

– Ei siis ole hyviä vaihtoehtoja. Joudumme pohtimaan, suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todella hädässä olevia, vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä.

Sana ”asylum” riittää

Presidentin mukaan marssijärjestys on nyt se, että eurooppalainen arvoperusta ja järjestys on turvattava. Toiseksi on autettava niitä, jotka ovat hädässä tai vainon kohteena.

ILMOITUS

– Me emme voi nyt auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai tuntevat olonsa tai tulevaisuutensa kotimaassa vaikeaksi.

Kansainväliset sopimukset lähtevät kuitenkin siitä, että kaikkia hädässä olevia autetaan.

– Käytännössä se toteutuu niin, että jokainen, joka osaa sanoa sanan ”asylum”, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli.