Jarmo Lintunen

Ehdokasasettelun perusteella Metalliliiton vaaliasetelma on samanlainen kuin neljä vuotta siten järjestetyissä liittovaaleissa. Muut puolueet eivät uhkaa sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton valta-asemia maan suurimmassa teollisuusliitossa.

Sosialidemokraattien ja sitoutumattomien yhteistyön vaaliliitto asettaa vaaleihin 660 ehdokasta ja vasemmistoliiton ja sitoutumattomien Metallin vaikuttajat 488 ehdokasta.

Kummankin listan ehdokasmäärä väheni puolella sadalla viimekertaisesta.

Keskustan ja sitoutumattomien vaaliliitto lähtee vaaleihin neljällä ehdokkaalla ja perussuomalaisten vaaliliitto kahdella ehdokkaalla.

Neljän vuoden takaisissa vaaleissa perussuomalaisia ehdokkaita oli 12 ja keskustalaisia 10.

ILMOITUS

Näihin vaaleihin ei Suomen kommunistisella puolueella SKP:lla ollut asettaa ehdokkaita.

Kaikkiaan metallin vaaleissa on yli 1 150 ehdokasta. Ehdokkaiden ja heidän valitsijayhdistyksissään mukana olevien tukijoiden määrä nousee lähes 20 000 henkeen.

Ehdokkaista on naisia 182, ruotsinkielisiä 20 ja alle 35-vuotiaita 187.

Liittokokous Tampereella

Liittovaaleissa valitaan 422 edustajaa Tampereella 22 – 25. toukokuuta järjestettävään liittokokoukseen. Viime vaaleissa liitokokousedustajia oli 464.

Vaalien ennakkoäänestys järjestetään sähköisenä vaalina 18.3 – 28.3 ja postiäänestys on 18.3 – 1.4. Varsinainen vaali järjestetään uurnavaalina 10. – 12.4.

Vaalipiirejä on kaikkiaan 20. Alueelliset vaalipiirit noudattavat valtiollisten vaalien vaalipiirejä. Lisäksi sopimusalakohtaisia vaalipiirejä on 7.