Lehtikuva/Joshua Lott

Bernie Sanders on nyt todella mukana demokraattien ehdokaskilvassa päädyttyään Iowassa käytännössä tasoihin Hillary Clintonin kanssa.

Vermontin senaattori Bernie Sanders on 74-vuotiaana vanhin Yhdysvaltain presidenttiehdokkuuden tavoittelijoista. Hän löi kuitenkin 68-vuotiaan Hillary Clintonin ylivoimaisesti nuorimmassa ikäluokassa Iowan demokraattien esivaaleissa.

”Demokraattiseksi sosialistiksi” tunnustautuva Sanders sai peräti 84 prosentin kannatuksen Iowan demokraateilta ikäluokassa 17–29 vuotiaat, kertoi New York Timesin analyysi.

Iowan esivaaleissa – tarkkaan ottaen vaalikokouksissa – saivat äänestää myös ne 17-vuotiaat, jotka täyttävät 18 marraskuun vaaleihin mennessä.

Sandersin vahvat esiintymiset nostivat hänet kaukaa takamatkalta.

Kaikkiaan Clinton oli saamassa demokraattien kannatuksesta 49,9 prosenttia ja Sanders 49,6 prosenttia, kun 99 prosenttia äänistä oli selvillä.

Clintonilla oli myös onnetar puolellaan, sillä viidessä vaalikokouksessa voittaja ratkaistiin rahanheitolla, ja hän voitti ne kaikki. Vaalikokouksia oli kaikkiaan 1 683.

ILMOITUS

Clinton saa Iowasta 22 edustajaa ja Sanders 21 edustajaa demokraattien ehdokkaan lopullisesti päättävään puoluekokoukseen heinäkuussa.

Clintonin etumatka suli

Vuonna 2008 Barack Obaman voittokulku alkoi Iowasta, ja Hillary Clinton jäi demokraattien esivaalissa yllättäen kolmanneksi.

Nyt Clinton voi jatkaa ensi viikon tiistaina pidettäviin New Hampshiren esivaaleihin voittajana, joskin äärimmäisen niukalla erolla.

Käytännössä Iowa olikin voitto Sandersille. Hän on nyt todella mukana kilvassa, jota pitkään pidettiin Clintonin läpihuutojuttuna.

Vielä joulukuussa Clinton oli gallupista riippuen suunnilleen 10–30 prosenttiyksikköä Sandersin edellä Iowassa. Valtakunnallisesti hän on edelleen johdossa.

Sandersin vahvat esiintymiset nostivat hänet viime viikkojen gallupeissa jo muutaman prosenttiyksikön päähän Clintonista ja nyt vaalipäivänä he päätyivät käytännössä tasoihin.

Nousu median katveessa

Sanders on saanut vain murto-osan seuratuimpien ehdokkaiden mediahuomiosta. Vasta aivan viime viikkoina ovat johtavat tiedotusvälineet ryhtyneet puhumaan hänestä vakavasti otettavana kilpailijana Clintonille.

Sanders sanoikin puheessaan sen jälkeen, kun suurin osa tuloksista oli selvillä: ”Iowan asukkaat ovat lähettäneet hyvin vakavan viestin poliittiselle eliitille, taloudelliselle eliitille sekä sivumennen sanoen myös mediaeliitille.”

Sanders on kampanjassaan kehottanut Yhdysvaltoja ottamaan mallia Pohjoismaisista hyvinvointivaltioista. Hän kannattaa julkista terveydenhoitoa, maksutonta korkeakouluopetusta sekä minimipalkan tuntuvaa korottamista.

Sandersin vahva kampanja on ajanut myös Clintonia kannanotoissaan vasemmalle. Samalla Clinton on pyrkinyt korostamaan, että Sanders ei ole realistinen eikä hänellä ole mahdollisuuksia tulla valituksi presidentiksi.

Useissa gallupeissa Sanders on kuitenkin pystynyt lyömään kahdenvälisissä vertailuissa kaikki republikaanien kärkiehdokkaat.