Puheenjohtaja Malinen: Koordinoimme yhteistä palkkaratkaisua.

Teollisuuden palkansaajat TP valmistautuu koordinoimaan palkkaratkaisua työmarkkinoiden liittokierrokselle. Lähtökohtana on tiivis neuvotteluyhteistyö yli järjestö- ja työehtosopimusrajojen. Sen pohjalta ammattiliitot neuvottelevat ja sopivat omat työehtosopimuksensa.

– Valmistaudumme yhteisillä tavoitteilla, koska Suomeen ollaan puuhaamassa Ruotsin mallin mukaista teollisuussopimusta, jossa vientialat määrittävät palkankorotukset, TP:n puheenjohtaja Jorma Malinen kertoo.

Elinkeinoelämän Keskusliitolle Malinen ja kumppanit lähettävät viestin, että vaikka työnantajat eivät keskitettyjä ratkaisuja jatkossa tekisikään, se ei tarkoita sitä, että palkansaajakenttä olisi hajallaan.

– Teollisuuden palkansaajat muodostuu kaikista Suomen keskeisistä vienti- ja kuljetusliitoista. Totta kai teemme edelleen paljon yhteistyötä.

Paikallinen sopiminen mukaan

Parhaillaan väännettävään työmarkkinasopimukseen Malinen ei oikein jaksa uskoa.

ILMOITUS

– Minä olen tällä hetkellä hieman skeptinen sen suhteen. Emme hyväksy, että paikallisen sopimisen valmistelu pidetään tällaisesta yhteiskuntasopimuksesta erillään. Paikallinen sopiminen on kiinteä osa suomalaista työmarkkinajärjestelmää, ja sitä kannattaa kehittää edelleen yhdessä, Malinen esittää.

Päivänpolitiikan sotkemista työmarkkinapolitiikkaan hän pitää virheenä.

– Siitä ei ole koskaan seurannut mitään hyvää, että poliittisia tavoitteita tuodaan työmarkkinaneuvotteluihin.

Yhden keskusjärjestön mies

Malinen odottaa innolla rakenteilla olevaa uutta keskusjärjestöä.

– Se tarvitaan ehdottomasti. Itse edustan sekä Ammattiliitto Pron että Teollisuuden palkansaajien puolesta sitä näkökantaa, että uusi keskusjärjestöhanke on vietävä loppuun saakka.

Malinen pitää hulluna tilannetta, jossa Suomessa on kolme keskusjärjestöä.

– Ei se ainakaan järkevää ole, että kolme keskusjärjestöä ottaa johonkin työmarkkinakysymykseen kantaa pikkuisen eri näkökulmasta. Minusta Suomessa pitäisi olla vain yksi palkansaajien keskusjärjestö.