Lehtikuva/Roni Rekomaa

”Ei suuri käänne – enemmänkin tarpomista.”

 

Kaupan liitto ennustaa alan liikevaihdon yltävän pieneen kasvuun. Vähittäiskaupan kasvuksi ennustetaan puolta prosenttia ja tukkukaupan noin kahta prosenttia.

– Kyseessä ei ole mikään suuri käänne. Enemmänkin tämä on suossa tarpomista, luonnehtii ennustelukuja Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Orastava toiveikkuus perustuu hitaaseen inflaatioon ja työttömyyden kasvun pysähtyminen. Ne tukevat ostovoimaa.

Viime vuonna kaupan liikevaihto ylsi nipin napin kasvun puolelle odotettua paremman joulumyynnin ansiosta. Liikevaihto kuitenkin supistui vähittäiskaupan suurimmilla toimialoilla päivittäistavarakaupassa, tavarataloissa ja rautakaupassa.

Sen sijaan monet erikoiskaupan alat, kuten urheiluvälineiden kauppa, kasvoivat reippaasti.

ILMOITUS

Tukkukauppa menetti liikevaihtoa lähes kaikilla aloilla. Eniten kärsi rakentamista ja teollisuutta palveleva tukkukauppa.

Tukkukaupan kuluvan vuoden noin kahden prosentin kasvuodotukset perustuvat rakentamisen ja investointien elpymiseen.

”Jotakin kitkaa”

Kaupan liitto on huolissaan työttömien myyjien määrän kasvusta. Huolta aiheuttaa erityisesti työttömien nuorten määrän kasvu myyjien ammattiryhmissä.

– Kauppa on suuri nuorten työllistäjä. Ei tiedä hyvää, jos he eivät löydä työpaikkaa kaupan alalta.

Kummastusta Kaupan liitossa herättää, että samalla kun kaupassa avautuu entistä harvemmin työpaikkoja, niiden täyttäminen kestää pidempään.

– Emme tiedä mikä tähän on syynä. Jotakin kitkaa kaupan työmarkkinoilla on, pääekonomisti Kurjensaari sanoo.

Epävarmuuksia

Kaupan liiton toimitusjohtajan Juhani Pekkalan mukaan kaupan orastavakin nousu voidaan tärvätä esimerkiksi ostovoimaa heikentävillä veronkorotuksilla.

Myös työmarkkinoihin liittyy Pekkalan mukaan epävarmuustekijöitä, joilla hän viittaa neuvotteluihin ns. yhteiskuntasopimuksesta. Kauppa toivoo neuvotteluilta erityisesti paikallisen sopimisen lisäämistä. Ja mieluummin vielä lainsäädäntöteitse, jotta myös järjestäytymättömät työnantajat voivat siitä hyötyä.

Kaupan liiton toivelistan kärkipäässä on myös joustavuuden lisääminen työvoiman käyttöön.

Suurimana työllistäjän kauppa tarjoaa töitä 280 000 henkilölle. Kaupan työllisistä 57 prosenttia toimii vähittäiskaupassa, 28 prosenttia tukkukaupassa ja 15 prosenttia autokaupassa.