Lehtikuva/Jussi Nukari

Vasemmistoliitto jätti hallituksessa eriävän mielipiteen Fortumin jakeluverkon myymiseen joulukuussa 2013. Kokoomus kehui tulevia verotuottoja ja vakuutti, ettei hinta nouse.

Verkkoyhtiö Carunan asiakkaat saivat viime viikolla veret seisauttavaa postia. Sähkön siirtohintoihin tulee keskimäärin kolmasosan korotuksia eri puolilla Suomea. Carunan 600 000 asiakkaan hinnankorotukset tulevat voimaan maaliskuussa. Yhtiö perustelee asiaa investoinneilla sähköverkkojen kunnostamiseen.

Jättikorotukset juontavat juurensa joulukuuhun 2013, jolloin Fortum myi sähkönsiirtonsa ulkomaisille omistajille ja suomalaisille eläkeyhtiöille rahoittaakseen suuria investointeja Venäjällä.

Jyrki Kataisen hallitus ei ollut asiasta yksimielinen, vaan vasemmistoliiton puheenjohtaja, silloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki äänestytti talouspoliittista ministerivaliokuntaa Fortum-linjauksista. Muilta puolueilta ei tullut tukea sille, että sähkönjakeluverkko olisi edelleen Fortumin merkittävää ja keskeistä liiketoimintaa.

Eduskunnan suullisen kyselytunnin keskustelu myyntipäivänä on mielenkiintoista luettavaa siitä, miten sinisin silmin kokoomus oli sähköverkkoja myymässä. Eduskunnassa arvioitiin jo ennen kaupan toteutumista, ettei ulkomaisella omistajalla ole muita intressejä omistaa verkkoja kuin tehdä niillä rahaa, ja verkkojen käyttäjillä, tavallisilla kansalaisilla, ei ole muuta mahdollisuutta kuin maksaa.

– Pian saamme kirjeen: ”Korotamme sähkösi hintaa, sinun ei tarvitse tehdä mitään”, hallitusta pilkkasi Timo Soini.

ILMOITUS

Verot tuovat tuotot Suomeen

Mauri Pekkarinen kysyi Kataiselta, luottaako hän siihen, ettei ulkomaalainen kasvoton omistaja ota sähkönsiirrosta maksimaalista hintaa niin kuin ei kotimainenkaan toimija ole tehnyt. Katainen ei kysymykseen vastannut, mutta kokoomuksessa iloittiin siitä, että uusi yhtiö perustetaan Suomeen ja se maksaa veronsa tänne.

Kokoomuksen Marjo Matikainen-Kallström sanoi, että verojen ansiosta tuotto kertyy takaisin Suomeen.

– Se on aivan oikein, mitä Matikainen-Kallström kuvaili, eli tämä uusi konsortio-omistaja perustaa yhtiön Suomeen ja näin ollen myös maksaa veroja Suomeen, Katainen vahvisti.

Veroprosentti 1,6

Sunnuntaina Yle kuitenkin kertoi, että sähköverkkoyhtiö Carunan omistukset ja rahavirrat kulkevat veroparatiisissa toimivan holdingyhtiön kautta. Yhtiön liikevoitto oli vuonna 2014 yli 50 miljoonaa euroa. Yhteisöveroa Caruna maksoi liikevoitosta vain 1,6 prosenttia eli vähän yli 800 000 euroa.

”Ei mitään hintapiikkiä”

Eduskunnan kyselytunnilla kokoomusministerit eivät ottaneet kantaa siirtohinnoittelun mahdollisiin korotuksiin. STT:n kautta Katainen ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kuitenkin vakuuttivat 12.12.2013, ettei hinta nouse.

”Kataisen mukaan kauppa ei myöskään nosta sähkönsiirron hintaa asiakkaille, koska sähkönsiirtoa ja sen hinnoittelua säädellään tarkasti.

Samoilla linjoilla on elinkeinoministeri Vapaavuori.

– Verkkoyhtiöille on määrätty tuoton yläraja, joten mitään hintapiikkiä ei pystytä edes rakentamaan, kommentoi Vapaavuori energianeuvostosta Brysselistä”, STT:n uutisessa.

”Pidettiin vanhakantaisina”

Eduskunnassa vielä viime kaudella istunut vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Martti Korhonen muisteli sunnuntaina Facebookissa, että ”siinä vaiheessa, kun sähköverkkoja yksityistettiin ja myytiin, niin tätä vastustaneet leimattiin vanhakantaisiksi ja todisteltiin, että kyllä markkinoiden pitää antaa toimia”.

Korhosen mukaan vuodesta 2010 siirtohinnat ovat nousseet enimmillään yli 100 prosenttia. Laskussa siirto kalliimpi kuin sähkö.

”Eihän tässä ole mitään järkeä. Kyse on kuitenkin välttämättömästä perustarvikkeesta. Nyt on mietittävä vaikka radikaalejakin toimia saada tämä monopoli rahastus kuriin”, Korhonen kirjoitti.

”Hivenen huvittaa”

”Hivenen huvittaa, kun nyt jotkut kokoomuslaiset ovat nostaneet kovan haloon hinnankorotuksista. Kokoomushan on ajanut pitkään ideologista yksityistämistä. Toivottavasti kritiikki on merkki siitä, että kokoomus on tarkastamassa kantojaan yksityistämisestä”, Paavo Arhinmäki kommentoi jakaessaan Korhosen kirjoituksen.

Yksi näistä on kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen, joka viime viikolla teki Carunan korotuksista eduskuntakyselyn ja sai sillä näyttävää julkisuutta paikallislehdessä.