Yle

Mika Kaurismäen ohjaama dokumentti Mama Africa (2011) tuo näytille takavuosikymmenten eteläafrikkalaisen laulajatähden Miriam Makeban (1932–2008).

Mama Africa on luonteva, ajaton ja tärkeä kansainvälinen yhteistuotanto, ei vähiten päähenkilön ajaman rasisminvastaisen taistelun takia. Elokuva on vahvoilla sekä musiikki-, kulttuuri- että poliittishistoriallisen antinsa puolesta.

Makeba toteaa eräässä haastattelussa, ettei hän puhu politiikkaa lauluillaan, hän kertoo niillä totuuden. Makeban musiikin humanistinen sanoma on yhä tätä päivää, arvokasta maailmanmusiikkia. Tässäkin mielessä Kaurismäki tiimeineen on saanut dokkariin tuoreen ja mukaansatempaavan imun.

Runkona ovat Makeban läheisten, työtovereiden ja tuttujen haastattelut sekä aikaisemman aineiston hyödyntäminen. Makebasta muotoutuu kiehtova ja ilmeisen todenmukainen henkilökuva. Konserttitaltioinnit täsmentävät kuvaa hänestä laulajana.

Dokumentti osoittaa, miten Makeban merkitys poliittisena taiteilijana on ollut koko maailman mittakaavassa suuri.

Erityisen kiinnostavat osuudet liittyvät Makeban avioliittoihin. Niistä 1967 solmittu liitto radikaalin amerikkalaisen ihmisoikeustaistelijan Stokely Carmichaelin kanssa oli uran kannalta uhkarohkea siirto. Makeban myöhempiä vaiheita valottaa kolmas aviomies, trumpetisti Hugh Masekela.

Mama Africa
Yle Teema la klo 22.53
Yle Areena 30 päivää