Poliittiset nuorisojärjestöt pyytävät valtakunnansyyttäjänvirastoa tutkimaan vihapuhetta ja perättömiä väitteitä julkaisevan MV-lehden toimintaa. Järjestöjen käsityksen mukaan valtakunnansyyttäjä voisi edetä asiassa rikoslain mukaan ilman asianomistajan kantelua.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi kertoo, että aloite yhteisen vetoomuksen tekemisestä tuli Sosialidemokraattisilta Opiskelijoilta (SONK), joka jätti nimissään tutkintapyynnön valtakunnansyyttäjälle.

– Toivottavasti kyseinen sivusto saadaan suljettua, Ahlakorpi sanoo.

Ulkomailta käsin toimivan sivuston toiminnan selvittäminen saati sulkeminen voi olla hankalaa. Ahlakorpi kertoo, että tutkintaan saattamisella tavoitellaan eräänlaista ennakkotapausta, joka ehkäisisi vastaavien sivustojen perustamista jatkossa. Hän pitää kuitenkin ensisijaisena mainosrahoituksen katkaisemista julkaisulta.

MV-lehden tekijöillä on käytössään useita verkkosivustoja, joilla julkaistaan samaa tai samantyyppistä sisältöä.

ILMOITUS

– Itsehän en kyllä koko sivustolle mene, jos voin välttää. En ole varsinaisesti seurannut, mitä meistä kirjoitellaan, Ahlakorpi sanoo.

Viime päivinäkin sivusto on kirjoittanut muun muassa Li Anderssonista ja Paavo Arhinmäestä. Teksteissä käytetään sellaisia kummallisia ilmaisuja kuin ”partalapsi” ja ”hormoonihiiri” tarkoittamassa pakolaista, ja vasemmistoa moititaan.

– En ole mitenkään yllättynyt, että olemme sen julkaisun hampaissa. Olisi loputon suo lähteä oikomaan sivustolla esitettyjä vääriä väitteitä, parempi vain jättää ne omaan arvoonsa, Ahlakorpi sanoo.

Hän on huolissaan siitä, että vihakampanjointi tekee joissain piireissä hyväksytyksi sen, että joistain ihmisryhmistä levitetään mitä väitteitä tahansa. Hän arvioi, että kynnys sanoista tekoihin on jo madaltunut.

Poliittiset nuorisojärjestöt ilmoittivat aiemmin tammikuussa yhteisesti tukevansa boikottia MV-lehdessä ja sen sisarjulkaisussa mainostavia yrityksiä vastaan.

Ahlakorpi arvioi, että MV-lehti on onnistunut saamaan itselleen yleisöä houkuttelevalla tarinalla, jonka mukaan lehti kertoisi jotakin sellaista, mistä valtamedia vaikenee. Julkaisun puolustajat saavat kuulla sen sivuilta haluamansa eivätkä lähde tarkistamaan väitteiden oikeellisuutta.

Kansan Uutiset jätti MV-lehden palautelomakkeen kautta soittopyynnön lehden omistavalle Ilja Janitskinille, mutta hän ei ottanut yhteyttä ennen uutisen julkaisua.