Jarmo Lintunen

Viikon kysymys.

Posti ilmoitti tiistaina mittavasta väenvähennyksestä. Yt-neuvottelut koskevat kaikkiaan 7 000 vakituista työntekijää. Vähennystarpeeksi ilmoitettiin enintään 860 henkilöä.

Kuinka posti kulkee, jos 860 ihmistä vähennetään, Posti- ja logistiikka-alan unionin puheenjohtaja Heidi Nieminen?

– Huonosti. Posti ei pysty nykyiselläkään väellä täyttämään postilain velvoitetta jakaa postia asiakkaille viitenä päivänä viikossa. Tammikuun toisella viikolla 160 000 taloutta ei saanut postia jokaisena jakelupäivänä.

– Postissa ei näköjään tajuta, että posti viedään edelleen jokaiseen talouteen. Kun aiemmin yhteen talouteen meni viisi kirjettä, nyt niitä menee kaksi. Jakelumatkat eivät mitenkään vähene.

Tuliko ilmoitus yt-neuvotteluista yllätyksenä?

ILMOITUS

– Ei. Postin johto kertoi jo joulun alla työehtoneuvotteluissa, että yt-neuvotteluja käydään, kun jakelumäärät vähenevät. Olemme kuin Nokia pahimmillaan, yt-neuvottelut seuraavat toisiaan.

– Neuvottelut koskevat jälleen jakelua, mutta myös myyntiä ja asiakaspalvelua. Tuntuu oudolta, että yhtiö vähentää suhteellisesti eniten väkeä markkinoinnista, kun pitäisi hankkia lisää asiakkaita.

Miten asiakkaat saavat postin vastaisuudessa?

– Luultavasti ilmoituksia saapumatta jääneestä postista tulee entistä useammin. Nuo 160 000 taloutta olivat eri puolilla Suomea, eli jakeluongelmia on tiedossa vähän joka puolelle maata. Ehkä Posti laskee, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin lupaus selvittää postin harvemmat jakelupäivät on lupaus lakimuutoksesta.

Sovitte joulun alla valtakunnansovittelijan johdolla muutosturvan heikentämisestä. Se ei siis riittänyt?

– Nyt on käytössä uusi polku -malli. Posti oli hakemassa mahdottomia heikennyksiä, mutta ei ollut valmis takaamaan, ettei sopimuskaudella tule uusia yt-neuvotteluja.

Miksi pidätte yt-neuvotteluja virheenä?

– Posti näyttää tekevän nyt saman virheen kuin keväällä 2014. Tuolloin se ilmoitti yt-neuvotteluissa vähennystarpeeksi 800 henkeä, lopulta 400 sai lähteä. Vajaan vuoden mittaan 200 henkeä piti palkata takaisin, koska jakelu ei toiminut.

Postin mukaan perinteisen postin määrä on pudonnut 1960-luvun tasolle. Tuovatko uudet tehtävät, kuten ruoanjakelu, riittävästi töitä?

– Nykyjakelussakin on riittävästi tehtävää, sillä porukka joutuu tekemään ylitöitä selvitäkseen tehtävistä. Ylitöitä tehdään jo satoja henkilötyövuosia. Ruokajakelu hoidetaan muiden tehtävien ohessa. Näitä uusia tehtäviä ei tule tasaisesti joka puolelle Suomea.