Lehtikuva/Vesa Moilanen

Andersson joutuu selittämään kantaa, jota hän ei ole ottanut. Kirjallinen kysymys lähti elämään omaa elämää.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson arvioi, että nettijulkaisu MV vääristelee hänen tekemisiään.

MV kertoo tuoreen juttunsa otsikossa, että Andersson vastustaa turvapaikanhakijoiden ikätestauksia.

– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kyseinen julkaisu uutisoi valheita, Andersson kirjoitti facebookissa tiistaina.

Sitten ihmetellään miksi tästä aiheesta on niin vaikeaa keskustella.

Kirjallinen kysymys taustalla

MV:n jutun taustalla on Anderssonin viime viikolla hallitukselle tekemä kirjallinen kysymys, jossa hän pohti alaikäisten turvapaikanhakijoiden iänmäärittelyyn liittyviä ongelmia. Niistä on käyty laajaa keskustelua Suomessa ja muualla Euroopassa.

Andersson toteaa Suomessa käytetyn iänmäärittelyyn lääketieteellisiä keinoja, kuten luuston ja hampaiden tutkimista röntgensäteilyllä, vaikka Suomessa ionisoivaa säteilyä ei saisi käyttää kuin lääketieteelliseen tarkoitukseen.

ILMOITUS

– Näiden menetelmien ongelmana on niiden epätarkkuus ja turvapaikanhakijan kannalta merkittävä, mahdollisesti usean vuoden virhemarginaali iän määrittelyssä, hän toteaa.

Hän muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR suositelleen esimerkiksi psykologisia tai psykososiaalisia taitoja selvittäviä testejä.

Silmämääräisesti

Andersson toteaa, että Maahanmuuttoviraston joulukuussa antama ohjeistus kuitenkin nyt heikentää alaikäisten turvapaikanhakijoiden asemaa entuudestaan.

– Jatkossa, jos turvapaikanhakija ilmoittaa ikänsä olevan alle 18 vuotta, mutta henkilö vaikuttaa ”silmämääräisesti ja itsenäisen toimintakykynsä perusteella arvioiden aikuiselta, voidaan hänet kahden virkamiehen yhtäläisen arvion perusteella majoittaa aikuisille tarkoitettuun vastaanottokeskukseen”. Aikuisuus todetaan jatkossa ”silmämääräisesti vaatteiden päältä arvioiden fyysinen kehitystaso”. Ohjeistuksen mukaan henkilö käsitellään jatkossa aikuisena, kunnes ”on perusteita arvioida asiaa toisin”, Andersson kirjoittaa kysymyksessään.

Hän kysyy, mitä ministeriö aikoo tehdä Maahanmuuttoviraston ohjeistuksen uudistamiseksi tai peruuttamiseksi niin, että se takaa alaikäisten turvapaikanhakijoiden oikeudet ja lapsen edun turvaamisen. Lisäksi hän tiedustelee, aikooko ministeriö selvittää sellaisten iänmäärityskeinojen käyttöönoton, jotka eivät perustu epävarmoihin lääketieteellisiin selvityksiin ja koska tämä mahdollisesti tapahtuisi.

Selittelee MV:n kantaa

Andersson toteaa, että uutisointi on yksi esimerkki siitä, miten nykyistä vihamielistä maahanmuuttokeskustelua luodaan. Tapahtumat lähtivät liikkeelle, kun ensin asiasta uutisoi kokoomuksen verkkolehti Verkkouutiset.

– Verkkouutisten otsikko oli seuraava: “Li Andersson: Ikätestit loukkaavat turvapaikanhakijoita – voi olla stressaava prosessi”. Tämä perustui ilmeisesti kirjallisen kysymyksen yhteen virkkeeseen, joka kuului näin: “Ikämäärittely voi myös olla yksin tulleelle alaikäiselle turvapaikanhakijalle hyvin stressaava ja henkistä rasitusta lisäävä prosessi.” Sananvalinta “loukkaavat” on Verkkouutisten oma, eikä siinä käynyt ilmi että olin viitannut YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n näkemyksiin tietyistä tavoista tehdä ikätestejä, hän kertoo facebookissa.

Sitten asiaan puuttui MV.

– MV-”lehden” uutisoinnissa tämä oli ehtinyt muuntautua otsikoksi, jonka mukaan Li Andersson vastustaa ikätestauksia. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kyseinen julkaisu uutisoi valheita.

Andersson toteaa, että alkuperäisestä kysymyksestä ollaan päädytty tilanteeseen, jossa hän nyt vastaan palautteisiin, jotka koskevat kantaa, jota hän ei ole koskaan esittänyt.

- Sitten ihmetellään miksi tästä aiheesta on niin vaikeaa keskustella.