Lehtikuva/Fabrice Coffrini

Joukko tunnettuja kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä lupaa yhdistää voimansa rakentaakseen vastapainon rikkaimpien vallalle.

Joukko tunnettuja kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä lähetti tällä viikolla yhteisen viestin Sveitsin Davosiin kokoontuneille maailman rikkaille ja mahtaville. Ne varoittavat, että epätasa-arvo on karkaamassa käsistä uhaten kehitystä, ympäristöä, naisten oikeuksia ja ihmisoikeuksia.

”Näemme kaikkialla maailmassa rikkaimpien ja muiden ihmisten välisen kuilun laajenevan mittaan, jota ei ole nähty sataan vuoteen”, toteavat muun muassa Amnesty International, Oxfam, Greenpeace sekä kansainvälinen ammattiyhdistysliikkeen keskusjärjestö ITUC (International Trade Union Confederation).

Järjestöt lupaavat yhdistää globaalit verkostonsa ja kampanjointiresurssinsa rakentaakseen maailmanlaajuisen liikkeen vastapainoksi rikkaimman 1 prosentin voimalle ja vaikutusvallalle.

Järjestöt huomauttavat, että äärimmäinen eriarvoisuus liittyy usein myös demokraattisten oikeuksien rajoittamiseen. ”Mielenosoitusoikeutta ja oikeutta haastaa vallitseva talousajattelu rajoitetaan lähes kaikkialla”, toteavat ne.

Eriarvoisuus vaarantaa myös planeettamme tulevaisuuden, koska rikkaimman yhden prosentin kulutus on 175-kertainen verrattuna köyhimpiin.

Alussa mainittujen lisäksi julistuksen ”nykyistä paremman maailman puolesta” ovat allekirjoittaneet ActionAid, Association for Women’s Rights in Development, CIVICUS, ACT ja CIDSE.