Jarkko Mänttäri

Ympäristöjärjestö WWF:n selvityksen mukaan Kuopio, Lahti, Oulu, Tampere ja Vantaa käyttävät kouluruokaan suosituksia enemmän lihaa. WWF selvitti punaisen lihan ja lihatuotteiden käyttöä Suomen kymmeneltä suurimmalta kaupungilta. Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Kouvolassa ja Turussa lihan määrä on ravintosuositusten mukainen.

WWF selvitti lihan osuuden kouluruoasta kysymällä asiasta kymmenen suurimman kaupungin suurimmilta ruokapalvelutoimijoilta.

WWF:n selvityksen taustaoletuksena oli, että viiden arkilounaan aikana nautitun punaisen lihan määrän pitäisi pysyä alle 120 gramman oppilasta kohden, jotta viikkotasolla kulutus ei ylittäisi ravitsemussuositusta. Kyselyyn vastanneiden kaupunkien koululaisille viikoittain tarjottavan lihan määrä vaihteli 76 ja 135 gramman välillä.

Punaisen lihan ja lihavalmisteiden maksimikulutukseksi on suositeltu 500:aa grammaa viikossa kotona ja koulussa yhteenlaskettuna ja myös viikonloppu mukaan lukien.

WWF muistuttaa tiedotteessaan, että ruoantuotanto aiheuttaa noin 20 prosenttia ihmistoiminnan ilmastovaikutuksista ja on ylivoimaisesti suurin maankäytön muoto: noin kolmasosa tuottavasta maa-alasta on maatalouden käytössä.

ILMOITUS

– Lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten. Kasvisruoalla voidaan ruokkia suurempi määrä ihmisiä pienemmillä ympäristövaikutuksilla eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna, WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula sanoo.

WWF suosittaa, että kaupungit ja kunnat seuraisivat kouluruokailussa tarjottavan punaisen lihan ja lihatuotteiden määrää. Sosiaali- ja terveysministeriön tulisi seurata tilannetta ja ohjata kuntia.

Aiheesta muualla verkossa

WWF:n selvitys Terveellistä ja ympäristöystävällistä kouluruokaa? (PDF-tiedosto)