Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kansanedustaja Li Andersson (vas.) vaatii hallitusta takaamaan korkeakouluista irtisanottujen muutosturvan. Hän huomauttaa tiedotteessaan, että korkeakouluista on kadonnut tai katoamassa yhteensä kahden yliopiston ja kahden ammattikorkeakoulun verran.

Andersson kysyy, soveltuvatko olemassa olevat työvoimahallinnon palvelut muiden kuin teollisuudessa työskennelleiden työntekijöiden muutosturvan takaamiseen.

– Kun vientiteollisuudessa tapahtuu isoja murroksia toimipisteiden lakkautusten ja irtisanomisien muodossa, käsitellään sitä isosti kansallisella tasolla. Tämäkin hallitus on aivan oikein reagoinut muun muassa Microsoftin irtisanomisiin Salossa suuntaamalla varoja irtisanottujen uudelleenkouluttautumiseen ja työllistymisen tukemiseen. Mutta missä ovat hallituksen toimenpiteet korkeakouluissa töissä olevien muutosturvan takaamiseksi?

Hallitus lisää suoraan työttömyyttä leikkauksillaan.

Esimerkiksi Helsingin yliopisto on ilmoittanut rahoitusleikkausten seurauksena vähentävänsä henkilökuntaa yhteensä 1 200 henkilöllä. Aalto-yliopisto ilmoitti enintään 190 henkilön irtisanomista ja 130 muun työpaikan katoamisesta maanantaina.

– Hallitus lisää suoraan työttömyyttä leikkauksillaan. Korkeakoulujen kohdalla ei esitetä vaatimuksia yhteiskuntavastuun kantamisesta, eikä pohdita, miten voidaan tukea niitä työntekijöitä, joiden työsuhteet päättyvät tai päätetään, Andersson sanoo.

Andersson esittää, että hallituksen tulisi mahdollistaa yrittäminen ansiosidonnaisella työttömyysturvalla ja parantaa itsensä työllistäjien asemaa muun muassa työttömyysturvan osalta. Myös uudelleenkouluttautumista tulisi tarvittaessa tukea. Kaikissa TE-keskuksissa tulisi olla henkilöstöä, joka on perehtynyt akateemisiin työmarkkinoihin.