Lehtikuva/Martti Kainulainen

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoo pettyneensä poliisin katupartioista tiedottamiseen, josta saa hänen mukaansa sen kuvan, että poliisi suhtautuu niihin myönteisesti. Pettynyt on moni muukin ja mielikuva on sama. Poliisin ylijohto ”hoiperteli” tiedottamisessa. Kanta olisi pitänyt olla heti selväsanaisempi ja jyrkän kielteinen, sillä ”taudilla” on taipumus levitä.

Meillä on ”ensimmäisen tasavallan” ajalta 1930-luvun alkuvuosilta karmaisevia kokemuksia siitä, mihin lain omiin käsiin ottaminen voi johtaa. Silloin kommunismia vastustamaan, suomalaiseksi kansanliikkeeksi perustettu Lapuan liike organisoi muun muassa Mäntsälän kapinan, Heinäveden kunnallislautakunnan esimiehen, sosiaalidemokraatti Onni Happosen murhan sekä Suomen ensimmäisen presidentin K.J. Ståhlbergin, eduskunnan varapuhemiehen Väinö Hakkilan, kansanedustajien Eino Pekkalan ja Jalmari Rötkön muilutukset.

Katujen turvallisuus voidaan taata vain riittävillä poliisivoimilla, kuten Jyväskylässä 1950-luvun puolessa välissä, jolloin aloitin poliisina. Keskustan kaduilla käveli kaikkina vuorokauden aikoina 3–4 virkapukuista passipoliisia, joiden parhaita ”vasikoita” olivat talonmiehet. Passimiesten lisäksi kaksi poliisin partioautoa kierteli kaiken aikaa kaupungilla. Järjestys säilyi moitteettomana.

Poliisin määrärahoja ja poliiseja on lisättävä.

Järjestys säilyy parhaiten ja vain poliisivoimin. Poliisin määrärahoja ja poliiseja on lisättävä, eikä vähennettävä, kuten nykyinen suuntaus näyttää olevan.