Aftab Chitrali

Pakistanin faktat:

Valtio Etelä-Aasiassa

Asukkaita 185 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 22,3 %

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 54,9 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 147/187

(Lähde: YK)

Ilmasto ei suosi enää maapähkinänviljelyä.

Maapähkinänviljely lyö yhä huonommin leiville Pakistanin Chakwalissa sademäärien vähetessä. Osa viljelijöistä on pelastunut vararikolta mehiläistarhauksen ansiosta.

Punjabin maakunnassa Ghoolin kylässä asuva maapähkinänviljelijä Hakim Khan on menettänyt yli puolet sadostaan kolmena viime vuonna.

– Onneksi olen pystynyt korvaamaan menetykset hunajanmyynnillä, hän kertoo.

Khan kuului 141 viljelijän joukkoon, joka kurssitettiin mehiläishoitajiksi Pakistanin köyhyydenlievittämisrahaston tuella. Kohderyhmänä olivat kuivuuden koettelemat talonpojat Punjabin Chakwalissa.

ILMOITUS

Vähällä alkuun

Khan kiittelee sitä, että mehiläistarhauksen saa alkuun pienellä rahalla eikä se vaadi lisää maata. Hän hankki kolme vuotta sitten ensimmäiset kymmenen mehiläispesää noin 300 eurolla. Nyt pesiä on 90, ja jokaisessa majailee 4–5 mehiläisparvea.

– Tuotan noin 800 kiloa hunajaa vuodessa. Ansaitsen sillä yli 5 000 euroa, joka tulee kohtuullisella työllä ja ilman säästä johtuvia riskejä, Khan kehuu.

Samassa kylässä asuva Ahmed Nawaz kertoo, ettei hän olisi selvinnyt yksityiseltä rahanlainaajalta ottamastaan velasta ilman mehiläisiä. Uhkana oli loputon velkakierre tähtitieteellisten korkojen takia.

– Hunajan tuotolla sain maksettua 600 euron velan, jonka olin ottanut ostaakseni maapähkinän siemeniä ja lannoitteita, Nawaz sanoo. Hän aikoo laajentaa 11 pesän mehiläistarhaansa heti, kun varat sallivat.

Valikoima kutistuu

Chakwalin alue sijaitsee 90 kilometriä kaakkoon Pakistanin pääkaupungista Islamabadista. Seudun 1,5 miljoonasta asukkaasta 90 prosenttia elää maanviljelyllä ja kärsii sateiden vähenemisestä.

– Vielä kymmenen vuotta sitten, kun sateet tulivat runsaina, täällä kasvatettiin vehnää, pähkinää, maissia ja palkokasveja, mutta niiden viljelyala on kutistunut 60 prosenttia, kertoo pähkinänviljelijä Hussain Khan.

– Viime vuonna sain pähkinöitä alle 200 kiloa eekkeriltä, kun määrä hyvänä vuonna nousee 400 kiloon. Kunnon sateita ei ole tullut sitten vuoden 2007, hän jatkaa.

Ghoolin kylässä on jo 73 mehiläistarhaajaa ja noin 4 000 pesää, joista saadaan yli 35 tonnia hunajaa vuodessa.

Ilmainen palvelus

Hakim Khan kertoo, että Ghoolin mehiläistarhaajat taistelevat metsien hakkuuta vastaan, koska varsinkin mulperipuun kukat ovat mehiläisille tärkeä meden lähde. Asiantuntijoiden mukaan niistä saatu hunaja on myös erityisen terveellistä.

Rawalpindin yliopiston hyönteistutkija Muhammad Asif Aziz ennustaa, että viljelijät alkavat arvostaa mehiläisiään entistä enemmän, kun heille selviää niiden rooli pölyttäjinä.

– Yhdysvalloissa viljelijät maksavat tarhaajille vuokraa mehiläisparvista, jotka käyvät pölyttämässä heidän peltonsa. Ghoolin kylän tarhaajat tarjoavat tämän palvelun tietämättään ilmaiseksi, hän sanoo.

Pakistanin faktat:

Valtio Etelä-Aasiassa

Asukkaita 185 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 22,3 %

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 54,9 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 147/187

(Lähde: YK)