Jarmo Lintunen

”Tiedän omakohtaisesta kokemuksesta, että jos työpaikan epäkohdista puhuu, ei työntekijä siitä kiitosta kuule.”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan yksityisten hoitolaitosten palveluiden laadusta.

Hän kommentoi ammattiliitto SuPerin torstaina esiin nostamaa tapausta, jossa Pihlajalinna Oy:n Tampereella omistaman muistisairaiden hoivakodin työntekijät kertoivat ongelmista työpaikallaan.

Potkut hyvästä teosta?

Pappilanpuiston yksikön hoitajien mukaan ruoka-annoksia tilataan liian vähän ja yksi kolmesta osastosta on kokonaan vailla valvontaa öisin. Kyseiset hoitajat on sittemmin irtisanottu.

Pekonen ottaa poikkeuksellisen voimakkaasti kantaa työntekijöiden puolesta.

– Nämä hoitajat ovat todella rohkeita, kun nostivat vakavat ongelmat esiin. Suuri kiitos heille, Pekonen sanoo. Hän työskenteli lähihoitajana ennen kansanedustajan tehtävää.

ILMOITUS

Pekonen pitää hirvittävänä sitä, että työntekijät joutuvat maksamaan hyvästä teostaan työpaikan menetyksellä.

– Tiedän omakohtaisesta kokemuksesta, että jos työpaikan epäkohdista puhuu, ei työntekijä siitä kiitosta kuule. Joskus kuitenkin se on ainoa mahdollisuus saada asioita nytkähtämään eteenpäin.

Rikkomuksia?

Pekonen muistuttaa Tampereen kaupungin todenneen jo elokuussa tarkastuskäynnin jälkeen, että hoitajien huoli oli aiheellinen. Kuitenkaan tilanne ei ole hoivakodissa muuttunut.

– Eikö Tampereen kaupungilla ole riittävästi resursseja valvoa yksityisiä hoitolaitoksia? Miksi mitään ei ole tapahtunut, vaikka ongelmat on tuotu esiin jo melkein puoli vuotta sitten? Pekonen kysyy.

Pekosen mukaan yksityisissä hoitolaitoksissa on havaittu epäkohtia aiemminkin.

– Olen huolissani yksityisten hoitolaitosten palvelun tasosta. Yksityisiä palveluntuottajia väitetään tehokkaammiksi kuin julkisia, hän sanoo.

– Tulee mieleen, että syntyykö tehokkuus sillä, että hoitajamitoituksia rikotaan räikeästi tai kaikille ei varata ruoka-annoksia. Tätä emme voi hyväksyä.

Kadonneita tavaroita

Pihlajalinna ilmoitti tänään perjantaina selvittävänsä tilanteen henkilöstön ja SuPerin kanssa.

– Miksi yritys toimii vasta, kun asia on noussut julkisuuteen? Pekonen kysyy.

– Olisi kaikkien etu, että vanhukset hoidettaisiin lähtökohtaisesti hyvin ja potilaslähtöisesti. Tällöin myös terveyspalvelualan yritykset voisivat menestyä hyvän maineensa avulla.

Vielä torstaina yhtiön tiedotuslinja syytti työntekijöitä. Se tiedotti, että SuPerin väitteet laiminlyönneistä eivät pidä paikkaansa. Sen sijaan se syytti työntekijöitä laiminlyönneistä ja listasi tavaroita, joita yksiköstä on kadonnut:

– Yksikön elintarvikkeiden kulutus on ollut poikkeuksellisen suurta. Tämän seurauksena elintarvikkeiden tilaaminen on siirretty kokonaisuudessaan vastaavalle sairaanhoitajalle ja yksikön johtajalle. Yksikössä on myös kadonnut merkittäviä määriä liinavaatteita ja astioita. Elintarvikkeiden, liinavaatteiden ja astioiden katoamisesta on tehty tutkintapyyntö poliisille.

Ylellä palvelujohtaja Arja Laitinen syytti työntekijöitä lisäksi vanhusten liikkumisvapauden rajoittamisesta.