Elokuvassa Matkalla Perditioniin (Road to Perdition, 2002) on eräs varsin hirtehinen kohtaus. Siinä hotellihuoneen asukas lataa konepistoolia, jonka piipun kärki osoittaa sitkeästi seinällä riippuvan Jeesusta esittävän taulun suuntaan.

Tuo ei ole sattumaa. Tunnettuun sarjakuvakirjaan perustuva rikosdraama ja gangsterifilmi kertoo 1930-luvun Chicagon irlantilaisperäisistä konnista.

Irlanti on vahvasti katolinen maa, ja perinne tuntuu elokuvan rikollisten kohdalla. Kovia paikkoja riittää, joten kurkotukset yläkerran suuntaan toistuvat usein. Hautajaisia kuin myös muita kirkossa istumisia riittää.

Tom Hanks päähenkilönä, Paul Newman mafiapomona ja Jude Law läpeensä kierona valokuvaajana napsivat reilut pistevoitot keskivertoimagoaan synkemmissä kehissä. Nykyinen James Bond eli Daniel Craig on vähemmän sankarillisessa roolissa.

David Selfin käsikirjoittamassa tarinassa vapautumisen teema ja siihen liittyvä symboliikka on hoidettu tavalla, jossa on aineksia kunnon sielunmessuksi. Menneen maailman järjestäytyneen rikollisuuden pelin säännöistä leffa antaa niinikään havainnollisen esityksen.

Sam Mendesin ohjaus on mallikasta. Tilanteiden dramatiikka, näyttelijätyöskentely ja musiikki ovat dynaamisesti yhtä.

Matkalla Perditioniin. MTV3 torstaina 14.1. klo 22.35