Lehtikuva/Ritva Siltalahti

Osinkoautomaatin punaiset laivat saavat suurimmat tuet.

Ennen vaaleja lähes kaikki puolueet totesivat, että elinkeinoelämän tukiaisissa on leikkaamisen varaa. Erilaisia suoria ja epäsuoria yritystukia annetaan vuosittain miljardien edestä. Tukimuotoja ovat esimerkiksi verohuojennukset, innovaatiotoiminnan tuet, energiatuet ja suorat tuet tietyille elinkeinoille.

Kansanedustaja Hanna Sarkkisen mukaan keskustavetoinen hallitus on tehnyt yritys- ja elinkeinotukien suhteen outoja arvovalintoja. Hän kirjoittaa blogissaan, että kauppa-alustukea kasvatetaan vuosittain miljoonilla euroilla. Yli puolet kauppa-alustuesta suuntautuu viihderisteilyille, käytännössä Ruotsin ja Tallinnan ryyppyristeilyille.

Risteilijävarustamot ovat suurimpia yksittäisiä tukiaisten nauttijoita. Kauppalehti kertoi joulukuussa, että vuodesta toiseen suurin tuensaajista on ollut ahvenanmaalainen Viking Line, joka sai pelkästään vuosina 2011–2014 kauppa-alustukea 115 miljoonaa euroa. Tällä vuosikymmenellä Viking Line jakanut omistajilleen osinkoja lähes 33 miljoonaa euroa ja tämän kevään osinkopotin odotetaan kasvavan.

Vähemmän keksintöjä, vähemmän vientiä

Hanna Sarkkisen mukaan myös kaivosten maksamaa energiaveroa ollaan laskemassa. Kaivosyhtiöiden nauttimaa verotukea ollaan kasvattamassa vuodesta 2017 alkaen noin 27 miljoonaa euroa vuosittain, kun yhtiöt maksavat jatkossa vähemmän veroja.

Sarkkinen hämmästelee hallituksen samaan aikaan leikkaavan yritysten tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiotoiminnan tuesta yli sata miljoonaa euroa vuosittain.

”Se tarkoittaa vähemmän uusi keksintöjä ja tuotteita, vähemmän vientiä ja uusia työpaikkoja, vähemmän tuottavuutta ja kilpailukykyä. Yritysten T&K-menoihin suunnatut avustukset ovat selvitysten mukaan kaikkein tehokkainta yritystukea. Myös yliopistojen tutkimusresursseja leikataan. Yhdessä näillä toimilla on suuri haitallinen vaikutus Suomen talouteen ja työllisyyteen pitkällä aikavälillä”, hän kirjoittaa.

Hänestä hallitus harjoittaa hölmöläisten hommaa. Se lisää yritystukia sinne, missä niiden vaikuttavuus on heikompaa ja vähentää tukia sieltä, missä niiden kansantaloudellinen vaikuttavuus ja hyöty on parasta.